Над 90% от жилищата у нас не са застраховани при земетресение. Това показват данните на бранша. В същото време част от сградите са уязвими при силен трус като този в Турция, предупреждават строителни експерти.

Общият брой на жилищните сгради у нас е малко над четири милиона. Едва 7-8% от тях са застраховани. Според експерти обаче това поставя под риск стотици семейства у нас при трус, наводнение, пожар или други бедствия. Рискът "земетресение" е част от пакетите при имуществените застраховки, като в повечето случаи той е избираем. В същото време, според експерти, 20% от столичани например живеят в рискови сгради.

Преустроени партери за магазини и гаражи. Остъклени тераси. Премахнати при ремонт цели стени. Все по-често Валентин Йовчев се натъква на подобни примери докато се разхожда от София. Заедно с него правим бърза проверка на панелните блокове в столичния квартал "Дружба". След мощното бедствие при съседите, той е притеснен – доколко такива сгради ще издържат при евентуален трус у нас, съобщава NOVA.

Именно сградите с нерегламентирани преустройства са най-уязвими при земетресение, показват изпитванията и на експертите у нас. Според проектанта инж. Марин Гергов издръжливостта на един блок или къща при трус зависи не толкова от типа строителство, а от това как се стопанисва. Това показват и конструктивните експертизи, направени от учените от Университета за архитектура, строителство и геодезия след някои от най-мощните трусове у нас.