Над 50 хил. деца са задържани в образователната система за последните 6 години. Това заяви премиерът Николай Денков след заседание на Координационното звено по Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане, включване и предотвратяване на отпадането от образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст, предаде репортер на "Фокус".

"От няколко години използваме т. нар. механизъм за обхват, който цели да върне отпаднали деца от училищната система и да ги задържи там. За последните 6 години над 50 хиляди деца са задържани в образователната система, така че да могат да продължат образованието си", обясни той.

"Задачата е доста трудна. Необходима е координация между МОН, Министерството на здравеопазването, МВР, Агенцията за социално подпомагане, Системата за гражданска администрация, Сдружението на общините. Това, което обсъдихме също така е какъв графикът така че максимално бързо да бъде получена информация, които подлежат на обхващане и също така графиците как максимално бързо екипите да започнат да обхождат адресите, за да си свършат работата", уточни премиерът. 

Акад. Денков посочи рисковите възрастови групи и общини. "По-голям процент необхванати има при най-малките – 5- и 6-годишните. След това той спада, т.е. по-голям дял от децата са в училище, и отново се покачва, когато учениците са в IX-X клас“, каза министър-председателят. Процентът на децата и учениците, които не ходят на детска градина или училище, е по-висок в областите и общините с по-висок дял на малцинствените групи.

"Това, което се случва в последните 6 години в рамките на механизма за обхват на децата с риск за отпадане, е една нагледна илюстрация на това как институциите могат да работят заедно успешно, защото близо 40% е намалял дела на отпадналите ученици през тези години. Някъде към 9 хил. деца годишно трайно остават в образователната система и това е едно бъдеще за тях", добави министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков.

По думите му дискусията е била много конструктивна от гледна точка на това, че различни институции дадоха предложения по отношение както по оптимизиране на дейностите, както и по подобряване на екипната работа на екипите за обхват. Общо в тези екипи са обхванати над 18 600 човека, които са представители на регионални управления, така и на образователните и други институции.