Депутатите приеха на първо четене законопроектът на ГЕРБ-СДС за противодействие на корупцията, предаде репортер на "Фокус“. Законопроектът бе подкрепен със 142 гласа "за“, 12 гласуваха "против“, 60 се въздържаха.

Законопроектът на Министерски съвет за противодействие на корупцията след  лица, заемащи висши публични длъжности бе отхвърлен с 47 гласа "за“, 57 "против“ и 107 с "въздържал се“. Отхвърлен бе и законопроектът на Кирил Петков и група народни представители за противодействие на корупцията с 60 гласа "за“, 38 "против“ и 57 с "въздържал се“.

Законопроектът предвижда разделянето на КПКОНПИ на два органа - Комисия за отнемане на незаконно придобитото имущество и Комисия за противодействие на корупцията.

Законопроектът за противодействие на корупцията предвижда и създаването на специална комисия, която да служи за превенция и противодействие на корупцията. В комисията се предвижда да влизат 7 членове, които да имат мандат седем години. Те трябва да имат минимум 10 години юридически стаж. Шестима от членовете се избират от Народното събрание, а президентът предлага един от членовете.

Комисията трябва да събира данни за националните антикорупционни мерки. Тя трябва да анализира и посочва рискови зони за корупция. Анализите на комисията трябва да се представят на разследващите органи, които да се произнасят в рамките на месец.

От ИТН видяха в законопроекта опит за създаване на политическа бухалка. Тошко Йорданов заяви, че ПП са се опитвли да създадат инструмент, с който да имат влияние още по времето на кабинета "Петков", но тогава това не се е случило. 

"Този закон за промяна на КПКОНПИ започна по времето на кабинета "Петков“. Тогава ПП нямаха никакви лостове и се страхуваха, че всички бухалки са в ръцете на ГЕРБ, да си имат собствена бухалка. Ние смятахме, че тези пормени трябва да се правят внимателни, защото бухалква в ръцете на Кирил Петков не е по-различна от бухалка на Борисов", заяви Йорданов.

От ГЕРБ-СДС обявиха, че този законопроект няма как да създаде бухалка, защото въвежда ротационен принцип в самата комисия.

"В закона, който предлага ГЕРБ бухалката я няма, защото е ротационен принципът на председателство. Как да държиш бухалка като се сменят всички членове вътре?", заяви Манев от трибуната. 

Според Никола Минчев дали това комисията ще се превърне в бухалка, или не ще покажат резултатите й: "Смятам, че най-доборото, което може да направим, е да изпратим комисията в миналото и да създадем два отделни органа, както беше преди това – антикорупционен орган и орган за изземане на незаконно придобитото имущество".

Председателят на Правна комисия Стою Стоев обясни, че разследващ орган няма как да бъде използван за репресия. 

"Как може разследващ орган самостоятелно да оказва наказателна репресия? Тук можеше това да се случва със специализираните съдилища и прокуратурата. Това е така, защото всички производства са в прокуратурата, а след това отиват към съда, но разследващ орган няма как да оказва репресия", обясни Стоев.