Националната Електрическа Компания стартира последния етап от рехабилитацията на каскадата Белмекен-Сестримо-Момина клисура, информират от НЕК.

Рехабилитацията ще гарантира безаварийна работа на една от най-големите каскади в българската електроенергийна система за период от поне 15 години

С демонтаж на старото оборудване НЕК започна изпълнението на рехабилитацията на хидроагрегат 5 в ПАВЕЦ Белмекен и хидроагрегат 1 във ВЕЦ Сестримо.

Това даде начало на финалните етапи от проекта за рехабилитация на каскадата Белмекен-Сестримо-Момина клисура.

Очаква се рехабилитационните дейности да завършат до м. ноември, така че каскадата да е в пълна разполагаемост за зимния сезон 2023/2024 г.

Успешното завършване на всички етапи от рехабилитацията ще гарантира добрата работа на централите от каскадата за период от поне 15 години благодарение на пълната модернизация на съоръженията, включващa проектиране, доставка на ново оборудване, както и ремонт на елементи от съществуващото оборудване.

Доброто състояние на водноелектрическите централи на НЕК е от ключово значение за сигурността и надеждната работа на електроенергийната система. В качеството си на обществен доставчик компанията гарантира на първо място доставките на електрическа енергия за клиентите на крайните снабдители и участва в осигуряването на резерва за регулиране. Системата от язовири, ВЕЦ и ПАВЕЦ, оперирани от НЕК, позволяват гъвкаво управление на производствените мощности и успешното съхранение на енергия, което е от същественa важност в контекста на изграждането на нови ВЕИ мощности, се казва в прессъобщението.