На 9 и 10 май се организира акция по кръводаряване, която ще се проведе в столичната болница "Царица Йоанна – ИСУЛ“. Това съобщиха от лечебното заведение. Акцията е в помощ на пациентите, страдащи от таласемия. Всеки желаещ да дари кръв може да го направи в един от двата дни, между 8:30 и 12:30 часа.

Създадена е възможност желаещите да дарят кръв да се запишат в специално създадена платформа - https://bit.ly/3N0ICKQ, като целта е да се създаде организация, която да пести времето на кръводарителите. Записването не е задължително. Таласемията е рядко, наследствено, генетично заболяване, което се дължи на дефект на молекулата на хемоглобина. Произвеждат се некачествени червени кръвни клетки със силно скъсена преживяемост. 

В резултат съдържанието на хемоглобин в организма е по-малко от необходимото, което пречи на снабдяването на органите с кислород и води до анемия. Става въпрос за тежко заболяване, което продължава до живот. Лечението е конвенционално, с регулярни кръвопреливания на всеки две до четири седмици.

В Експертния център за хемофилия, таласемия и други редки хематологични заболявания към болницата се проследяват и лекуват 51 деца, засегнати от болестта. Най-малкият пациент е на 11 месеца. Без редовно кръвопреливане тези деца могат да живеят най-много четири години, но при редовно кръвопреливане, имат нормален живот като на връстниците си, поясниха от болницата.