На 17 февруари от 9:30 часа партиите и коалициите могат да регистрират кандидатски листи за народни представители в Районните избирателни комисии  за вота на 2 април 2023 година. Това се посочва в решение на Централната избирателна комисия.

Крайният срок за регистрация е 17:00 ч. на 28 февруари, включително.

Кандидатите за депутати могат да издигат регистрирани в ЦИК партии и коалиции, както и регистрирани в съответната Районна избирателна комисия инициативни комитети за издигане на независими кандидати. Броят им в листа на партия или коалиция не може да надхвърля удвоения брой мандати в изборния район.

Кандидат за народен представител може да бъде предложен за регистриране само от една партия или коалиция най-много в два изборни района. Всеки независим кандидат образува самостоятелна кандидатска листа. Независим кандидат не може да бъде включван в кандидатска листа на партия или коалиция.

Партиите и коалициите не могат да регистрират като кандидати военнослужещи от Въоръжените сили, служители в дипломатическата служба, служители от МВР, Държавна агенция "Разузнаване“, Националната служба за охрана и Държавната агенция "Технически операции“, държавни служители от Държавна агенция "Национална сигурност“, съдии, прокурори и следователи, както и други лица, на които със закон е забранено членство в политическа партия. Тези граждани може да участват в изборите като независими кандидати.

Независим кандидат за народен представител може да бъде предложен за регистриране само от един инициативен комитет и само в един многомандатен изборен район.

Кандидатът не може да бъде наблюдател, застъпник, представител на партия, коалиция, инициативен комитет, член на избирателна комисия, анкетьор или придружител.

Право да бъде избиран за народен представител има всеки български гражданин, който няма друго гражданство, навършил е 21 години към изборния ден включително (2 април 2023 г.), не е поставен под запрещение и не изтърпява наказание "лишаване от свобода".