След двудневни обсъждания народните представители приеха на първо четене четири от законопроектите за изменение и допълнение на Закона за Наказателно-процесуалния кодекс те бяха приети на първо четене, предаде репортер на Агенция "Фокус“. Дебатите не преминаха без спорове между народните представители. От парламентарната трибуна се караха ПГ на ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната“, които се обвиняваха в милиционерщина и репресии. Председателят на 48-то НС, Вежди Рашидов, наложи наказания на Георг Георгиев и на Радостин Василев, които си позволиха да използват нецензурна риторика.

Марин Маринов от ПГ на ГЕРБ-СДС призова да отпадне законопроектът, внесен от Бойко Рашков, в който се предлага разследващите органи да имат възможност да внасят искане за освидетелстване, за разрешение за претърсване и изземване пред първоинстанционния съд. Марин Маринов сравни това с милиционерщина и го нарече "бивш комунистически следовател“. Той се върна към ареста на Бойко Борисов от март 2022 година, който се оказа незаконен.

"Призовавам ви да отхвърлите законопроекта на господин Рашков, защото, колкото и да подвиква той от място, същият може да се превърне в инструмент за репресии в ръцете на политическото ръководство в бъдеще“, заяви Маринов.

Бойко Рашков каза отвърна с това, че той няма милиционерско образование, но заяви, че предпочита да бъде комунистически следовател, а не комунистически пожарникар, визирайки Бойко Борисов.  

"Аз не съм завършил милиционерско училище. Тъй като като щампа отново се използва нещо друго, ще обърна внимание на него. Аз много уважавам всяка една професия. Включително уважавам професията на хората, които се занимават с пожарогасене. Но знаете ли, предпочитам да бъда комунистически следовател, отколкото комунистически пожарникар (бел. от ред. – Бойко Борисов)", отговори Рашков.  

В отговор на това Тома Биков се обърна риторично към председателстващия и предложи законопроектът, предложен от Бойко Рашков, да бъде прилаган само към самия него.

Два от законопроектите са внесени от Министерски съвет, един от законопроектите е внесен от Надежда Йорданова от ПГ на "Демократична България (бел. от ред. той не бе подкрепен), един от Костадин Костадинов от ПГ на "Възраждане“ и един от Бойко Рашков от ПГ на "Продължаваме промяната“. От доклада на правната комисия става ясно, че част от предлаганите законопромени са включени в Националния план за възстановяване и устойчивост.

В единия внесен законопроект от Министерски съвет се предвижда въвеждането на механизъм за разследването на главния прокурор. В случай на законен повод за започването на разследване срещу него се уведомява Върховния касационен съд. Те избират на случаен принцип съдия от Върховния касационен съд, който се превръща в разследващ прокурор, който започва разследване срещу главния прокурор.

Разследващият прокурор ръководи досъдебното производство и  участва в съдебното производство. Срокът, в който действа разследващият прокурор, не може да бъде повече от две години, освен ако той не е дал съгласието си за това.

Ако производството срещу главния прокурор продължи повече от 2 години, Върховният касационен съд определя, а прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет назначава друг прокурор.

Вторият законопроект на Министерски съвет предвижда въвеждането правила за защита на процесуалните права на децата, заподозрени или обвиняеми в наказателното производство.

В законопроектите на "Продължаваме промяната“ и "Възраждане“ се предивжда постигането на по-бърз, по-обективен наказателен процес на досъдебно ниво.