Народното събрание отвори вратите си за граждани по повод 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи през Втората световна война, съобщиха от НС.

В пленарната зала лауреатите от Международния литературен ученически конкурс под надслов: "Който спасява един човешки живот, спасява цяла вселена" прочетоха имената на 43-мата народни представители, подписали протестното писмо на Димитър Пешев към министър-председателя Богдан Филов, с което апелират за спасяването на българските евреи.

Под съпровода на младата цигуларка Олга Дойкова актрисата Албена Павлова представи откъси от есетата на младежите, участвали в конкурса на Центъра за еврейско-българско сътрудничество "Алеф", както и от писмото на Димитър Пешев. Лауреатите издигнаха на парламентарната трибуна посланието: "Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена!"

Председателят на Държавна агенция "Архиви" доц. д-р Михаил Груев запозна гостите със събитията, направили възможно спасяването на българските евреи. България се оказва единствената съюзница на Тристранния пакт, която спасява своите евреи, отбеляза доц. Михаил Груев.  За нас това е повод за гордост, за национално достойнство и едновременно с това повод за разказ и преклонение пред паметта на онези, които загиват в нацистките лагери, добави той.

Доц. Михаил Груев посочи, че това е събитие от изключително значение за нашето национално самочувствие и съвременния ни поглед към историята. Възпоменанието е другата дума на спасението, подчерта той и отбеляза, че именно това е най-дълбокият смисъл на всичко, което правим и днес.

Алберта Алкалай, председател на Центъра за еврейско-българско сътрудничество "Алеф", разказа пред гостите на събитието, че е родена 30 години след драматичните събития от 1943 г. Научих страшната дума Холокост едва на 17 години, посочи тя. Никой у дома не говореше за това пред мен, добави Алберта Алкалай, която е наследник на спасени български евреи.

Тя допълни, че целта на Международния литературен ученически конкурс: "Който спасява един човешки живот, спасява цяла вселена" е да провокира младите хора да търсят образите на спасителите.

По думите ѝ младите хора са истински изследователи, които правят собствени изследвания и откриват нови истории за спасители. Нашият конкурс е един вид нематериален паметник, добави Алберта Алкалай. Тя посочи, че антисемитизмът не е само еврейски проблем, това е проблем на цялото човечество. Наистина вярвам, че 11-та божа заповед е "не бъдете безразлични", каза председателят на центъра. Поклон към достойните българи и нека никога не допускаме повече Холокост, геноцид и смърт, добави Алберта Алкалай.

Гости на Народното събрание бяха ученици от Първа английска езикова гимназия и от столичното 134-о училище "Димчо Дебелянов", където се изучава иврит, както и студенти от Нов български университет.

Посетителите на Народното събрание могат да разгледат две документални изложби на Държавна агенция "Архиви", свързани със съдбата на българските евреи - "Осъдени и спасени. Еврейските общини в България и спасяването на българските евреи" и "Труден избор с голямо значение: спасяването на българските евреи 1943 година".

Гостите на парламента могат да видят и създадения по повод годишнината портретен документален филм "Животопис на Димитър Пешев" от поредицата на обществената телевизия.

Денят на отворени врати на Народното събрание ще продължи до 16.00 часа. Той е организиран със съдействието на Центъра за еврейско-българско сътрудничество "Алеф" и Държавна агенция "Архиви".