Движението на влаковете по главните линии в страната е напълно възстановено, съобщиха от НКЖИ.

"В момента всички главни линии са отворени, движението на влаковете се осъществява нормално. Имаме изключение - на два участъка на второстепенни линии - между Габрово и Царева ливада и между Дулово и Силистра, при които възстановителните дейности продължават и се надяваме до края на деня да бъдат отворени", каза пред БНТ Емил Симеонов, главен ревизор по безопасността в НКЖИ.

"Закъсненията вчера са в резултат на обилния снеговалеж, силният вятър, липсата на ток, падналите далекопроводи и многото дървета, които бяха върху контактната мрежа и железния път", обясни още Симеонов.

"Бяхме подготвени за снеговалежа. Затова в рамките на 24 часа успяхме да нормализираме движението на влаковете", подчерта той.

От БДЖ препоръчаха преди пътуванията си гражданите да проверяват прогнозата за времето и при наличие на оранжев или червен код при възможност да избягват пътуване.

"Направени са проверки на инсталацията на отоплението на вагоните, на гумените уплътнения на вратите и на прозорците", подчерта Анатолий Атанасов, директор "Оперативна дейност" в БДЖ.