На 24.01.2023 г. от 18.00 ч в Националният етнографски музей ще бъде открита изложбата "Българите в Румъния. Културно наследство от фонда на националния етнографски музей“, съвместен проект между ИЕФЕМ – БАН и Дружество на Банатските българи в България – ФАЛМИС, съобщиха от пресцентъра на Българска академия на науките.



Изложбата се стреми да развие нови знания по такива фундаментални теми като "музей и общност", "културно-историческо наследство на българската диаспора в Румъния", "история и памет в музея" и пр. Основните тематични направления, около които се развива сюжетната линия на изложбата, са:

1. Колекциониране: етапи, ситуации, събирачи.

2. Предметен свят: информативност, експресивност, атрактивност.

3. Музей и общност: вектори на комуникация и репрезентация.

Изложбеният проект се реализира с участието на представители на българската общност в Румъния: Виктор и Габриел Кочуба – колекционери на стари снимки и пощенски картички; и Габриела Миту-Булариану – изследовател на традиционното народно облекло на българите в Чопля и Попещи Леордени.

Изложбата е част от събитията по случай честването на 25-годишнината от създаването на концепцията "Falmis – Uvec falim“ (традиционен поздрав на банатските българи, идващ от приветствието между католици "Хвален да бъде Исус Христос“ и отговорът "Винаги да бъде хвален“), чието начало е положено през 1998 г. с отпечатването на първия брой на бюлетин със същото име.

На откриването на изложбата Ансамбъл «Фалмис» към Дружеството на банатските българи в България – Фалмис ще представят два танца на банатските българи.

Изложбата се организира с финансовата подкрепа на Изпълнителна агенция за българите в чужбина към министъра на външните работи.

Изложбата може да бъде посетена до 26 февруари 2023 г.