НАП проверява българите с имоти в Гърция и Дубай. Новите изисквания за документи за сделка с имоти - нотариусите с онлайн достъп до НАП. Нарастват очакванията за продължаване на спада на цените на жилищата в света.

Според адвоката Деян Драгиев, адвокат става дума за придобиване на имущество с недекларирани доходи. "Търси се дали декларираните средства в тези държави отговарят на възможността за закупуване на имоти, тъй като през последните години много българи закупиха такива в Дубай и Гърция", споделя той пред NOVA News.

Той уточни, че достъпът на нотариусите до НАП още е само предложение. "Цели се да се вдигне едно ниво нагоре фискалният контрол. Не просто да се подпише декларация, в която може да се декларират неверни обстоятелства, но и да се спре транзакция по сделка. Нотариусите трябва да се справят със системите за данни за налични задължения. Ако се установи, че определен продаван имот има тежести, то тогава какво ще получи продавача, ако парите отидат за погасяване на дълга при покупката? Той ще е прехвърлил един имот срещу нищо. Ще се пораждат спорове", смята той. И допълва, че има намаления на измамите с недвижими имоти. 

От своя страна Добромир Ганев от Национално сдружение "Недвижими имоти" посочи, че очакванията са ръстът на цените на недвижимите имоти да спадне до 5%. По думите му за 10-12 години 10 000 български граждани са придобили имоти в Гърция. Само за миналата година сделките са 242 000, като не се купуват само ваканционни имоти, но за такива с цел носене на доходност чрез наем.