Повече от 484 000 предприятия и самоосигуряващи се лица вече подадоха в НАП справките за доходи, изплатени през 2022 година (по чл. 73, ал. 1 и ал. 6 от ЗДДФЛ), ден преди изтичането на крайния срок - 28 февруари. НАП напомня, че от тази година има промяна в данните, които трябва да се посочат в справката по чл. 73, ал. 6, информира приходното ведомство. 

Над 295 000 са справките, подадени от работодатели, по чл.73, ал. 6 от ЗДДФЛ за изплатените през 2022 г. облагаеми доходи по трудови правоотношения, за удържаните данък и задължителни осигурителни вноски, както и за някои необлагаеми доходи. От НАП напомнят, че от тази година има промяна в данните, които трябва да се посочат в справката по чл. 73, ал. 6 от ЗДДФЛ.

Наред с изплатената през 2022 г. заплата и удържаните данъци и осигуровки, работодателите трябва да обявят и определени необлагаеми доходи, които са предоставили.

Сред тях са: дадените на служителите ваучери за храна, които са освободени от облагане с данък върху социалните разходи по реда на Закона за корпоративното подоходно облагане, изплатените обезщетения за първите три дни от болничния, еднократните помощи в размер до 2400 лв. за раждане или осиновяване на дете, сключване на граждански брак и др.

Близо 189 000 са обявили изплатените през годината доходи, удържаните данък и задължителни осигурителни вноски на физически лица от извънтрудови правоотношения, упражняване на свободна професия, авторски и лицензионни възнаграждения, наем и други доходи, посочени в чл. 73, ал. 1 от ЗДДФЛ.

Заради допуснати неточности, 7 % от предприятията и самоосигуряващите се са подали отново справките за изплатени доходи на физически лица в рамките на определения за това 7-дневен срок. Срокът за повторно изпращане на данни за изплатените доходи на физически лица важи и за подадени справки до края на деня на 28 февруари.