Медицински  университет "Проф. д-р Параскев Стоянов“ - Варна и Сдружение  "Музей за история на медицината – Варна“ се включват в нощта на музеите на 13 май 2023 г. Освен да разгледат богатата и уникална експозиция по история на медицината, посетителите на музея, който се намира на ул. "Параскева Николау“  № 7, точно срещу кораба "Дръзки“, ще имат възможност да присъстват на демонстрации и експерименти, подготвени от учени и студенти на Медицински университет – Варна, научи "Фокус".

Програмата включва: 18:00 – 18:30  - откриване с фолклорни изпълнения на студентски танцов ансамбъл "Диана“  към МУ - Варна, 18:30 - 19:30 - "Моето тяло“: учени от катедра "Анатомия“ на МУ - Варна ще демонстрират физически и дигитални фантоми в науката и медицината, както и 3D-визуализация и точна симулация на структурата на човешкото тяло. Те се използват за дизайн на импланти, за тестване на медицински устройства и за обучение. В 20:00 часа - студенти и преподаватели от Катедра "Химия“ на МУ - Варна ще изнесат "Шоуто на химиците“ – ефектни демонстрации на химически реакции и експерименти, изготвяне на "слонска паста за зъби“, "светофар“ и др. Последният вход на група за посещение ще бъде в 23:00 часа.

Европейската нощ на музеите се организира под патронажа на Съвета на Европа, ЮНЕСКО и Международния музеен съвет (ICOM). Инициативата е на Френското министерство на културата и съществува от 2005 г. За изминалите години тя се наложи като най-значимата общоевропейска музейна изява. В нея се включват над 4000 музеи и галерии от 40 европейски държави. България е сред страните, които първи и най-активно откликват на инициативата. Музеи и галерии по традиция отварят врати за посетители, предлагайки както безплатно разглеждане на постоянните и временните изложби, така и разнообразни, специално организирани за Нощта на музеите, събития.