ПРЕДИЗБОРНА ХРОНИКА

Два големи приоритета за държавата изведе лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ - спиране на обедняването и достигане на средните европейски доходи. Първата цел е спиране на обедняването, заяви той на предизборна среща в Две могили Русенско. В нея участваха още евродепутатът Искра Михайлова, водачът на Русенската листа Ализан Яхова и социалният експерт на партията д-р Хасан Адемов.

Мустафа Карадайъ благодари на хилядите дарители, които показаха съпричастност и милосърдие към бедстващите хора в Турция след опустошителното земетресение.

"Природната стихия идва понякога да ни напомни, колко малки сме пред природата. Но и да ни постави пред изпитание, доколко знаем и можем да покажем силата си за обединение. Благодаря на структурите, който организираха мащабна дарителска кампания в помощ на Турция. Дарители обаче са всички български граждани, независимо от тяхната етническа и религиозна принадлежност, поклон пред всички тях", заяви Карадайъ.

Той бе категоричен, че по същия начин трябва да се намери обща сила за обединение и извеждане на страната от кризите и най-вече от политическата.

Но това няма да стане с налагане на хората на чужди за тях теми като дневен ред. Те искат дневният ред на НС да е техният дневен ред. И в парламента да има стабилно мнозинство, които да излъчи редовен кабинет, който да реши проблемите им, категоричен бе Карадайъ.

Ние знаем, че основният проблем на хората е обедняването, каза Карадайъ. И припомни, че дългът на държавата днес е 40 милиарда.

Ето това трябва обедняване трябва да спрем. Но това може да го направи само депесарският РОД. Като спрем обедняването, трябва да си поставим ясни цели и хоризонт – да достигнем средно европейските стандарти на живот. Но първо трябва да спрем обедняването, подчерта Мустафа Карадайъ.

И посочи, че това става с разум, "за да можем да сканираме и анализираме параметрите на политическата, социалната, икономическата криза в страната и да намерим решения за изход от ситуацията"..

"Това не става с противопоставяне, омраза и разделение, с арогантност и лъжи, а става с акъл. Имаме нужда от отговорност - лична и колективна,  от отговорност за  бъдещето на нашите деца, но и от отговорност за своята съдба и тази на нашата Родина, както и от колективна и партийна, и парламентарна отговорност, за да поемем ангажименти за реализирането на решенията в решаването на преодоляването на кризите", каза Карадайъ.

Той посочи, че е нужен диалог за намиране на съгласие, за обединение, за заедност. Необходим ни е диалог за намиране на устойчиви политически формули за решаване на актуалните проблеми на хората и държавата, според лидера на Движението.

"Време е за ДПС. Време е за разум. Време е за диалог. Време е за отговорност. Време е за решаване на проблемите на хората", обобщи Карадайъ.

"Навсякъде в цивилизования свят хората управляват на базата на конструктивния диалог, по проблеми, за да се решат въпроси. Това е отговорност, а това предполага разум. Затова ние апелираме за разум, за отговорност, за диалог", заяви евродепутатът от ДПС Искра Михайлова. Тя припомни, че в Холандия коалицията от управляващите е от 8 партии. "Германия се управлява от коалиция, Люксембург – също. Никой не си представя, като една новоизлюпена партия у нас, че ще спечели 121 депутати и ще управлява самостоятелно. Такова нещо вече няма, никъде не се случва", категорична бе Михайлова.

Когато ДПС управлява това означава, че проблемите са решени, категорична бе Ализан Яхова, водач на Русенската листа на Движението.

"Фактът, че не се състави редовно правителство по време на последното НС, означава че политическата криза се задълбочава", подчерта земеделският експерт на ДПС. Яхова посочи, че проблемите във всички общини са едни и същи - доходите, инфлация и липса на стабилно правителство.

Но има и още проблеми. В община Две могили има три населени места, до които няма автобус. Три населени места нямат транспортна свързаност с общинския център. Това означава, че тези хора не могат да отидат на лекар, не могат да си купят лекарства. Една година служебният кабинет не може да намери решение на тези въпрос, възмути се Ахова. И посочи решението: "Този въпрос може да се реши с промяна в един закон и с промяна на една наредба. Просто община Две могили трябва да бъде включена в списъка за субсидираните от държавата транспортни линии.".

Община Бяла има населени места с много висока степен на бедност. Община Сливо поле е земеделския край на областта. Но земеделските производители имат тежък проблем -  високите разходи за торове. Животновъдите на община Русе имат проблем с изкупната цена на млякото, продължи Ализан Яхова.

Общините Борово и Иваново имат лоша инфраструктура. Във Ветово структуроопределящ отрасъл е шивашката индустрия. Но фирмите изнемогват и не могат да плащат по-високи възнаграждения. Това са само част от проблемите на областта, посочи Яхова.

"Ние от ДПС знаем вашите проблеми, защото всеки ден сме сред вас. Тези проблеми трябва да намерят решение, но това ще стане като се реши политическата криза в България.

Целта на Централния ни предизборен лъч е да стигнем до колкото може повече хора. Не да говорим от телевизора и социалните мрежи, а в лице в лице да чуем проблемите, за да можем да ги решим", категоричен бе Хасан Адемов.