Отговорността ни като политици трябва да е необходимото ниво, за да се справим заедно. Правителство с ясно разписана програма с ясни срокове е път към успеха. Това каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ от трибуната на НС, предаде репортер на Агенция "Фокус".  "Ние се намираме пред нов разломен исторически момент. Историческият подем и растеж в дългосрочен аспект минават през смирение, примирение, помирение и диалог. Ако днес не бъдем достатъчно отговорни, утре може да е късно", заяви той. 

Карадайъ отбеляза, че България трябва да продължи своето евроатлантическо развитие. "Трябва ясно да заявим, че ние нямаме друга алтернатива, ние сме членове на НАТО и ЕС и точка по въпроса", уточни той.

"Пътят е ясен – да седнем на масата на преговорите. Призоваваме за това най-отговорно и категорично. Лесно е да кажеш, че с никой никога и изобщо няма да говориш и да работиш. Лесно е да рисуваш в черно образа на опонента. И ние лесно можем да правим това. През последните 12 г. единствено ДПС беше истинска опозиция на ГЕРБ и сега на последните избори продължаваме да се борим по места с модела ГЕРБ, но с други изпълнители. Ние не искаме да смес ГЕРБ, не искаме да сме с управлявалите през последните година и половина, защото едните вкараха популизма и национализма във властта, провеждаха репресивна политика, използвайки властта по места, мачкайки наши избиратели. А следващите, пристъпвайки основния закон, за да влязат във властта, рушиха държавността, демокрацията и стабилността с ускорени темпове. Реставрираха спомени от минали времена. Те окрадоха парите на всички ни. Направиха ни длъжници за поколения напред, те ни завещаха по 15 милиарда дълг за всяка година, нечувано в историята на България. Можем лесно да кажем всичко това и да се обявим за жертви, но няма да го правим. Защото е безотговорно, добави Карадайъ. 

"Политиката е преди всичко отговорност. Това е основният урок, който учим в ДПС. Политиката е и изпитание, политиката е и избори, които трябва да правим в името на хората. Ние сме избрани от народа и получихме ясно поръчение – да направим всичко възможно, за съставяне на редовен кабинет с ясни приоритети, ясни задачи и план за действие без реваншизъм, без омраза, без противопоставяне и разделение", коментира той.

И напомни, че зимата се очертава да бъде гладна, студена и тъмна. "Не можем да причиним това на нашите избиратели, на нашия народ", заяви Карадайъ.

"Ние поставяме като основен приоритет грижата за българските граждани и в името на това сме готови за диалог с всички.Тук следва да подчертая отговорната роля на президента на Р България.  Президентът трябва да изпълни функцията на обединител на нацията, да проведе консултации, след които да се състави стабилно правителство. Всички трябва да действаме с мисъл за българските граждани, с ясното съзнание, че времето е в нас, а ние сме във времето, то нас обръща, и ние него обръщаме, както е казал Левски", цитира той Апостола.

"От името на ПГ на ДПС призовавам всички да бъдем на висотата на изискванията на историческото време. Пожелавам успех на 48-о НС", добави Карадайъ.