ДПС беше единствена опозиция на ГЕРБ. И сега на места продължаваме да се борим с модела ГЕРБ, но с други изпълнители. Това каза лудерът на ДПС Мустафа Карадайъ от трибуната на НС, предаде репортер на Агенция "Фокус". 

"Както винаги след избори днес е време за анализи и равносметки, за планове и стратегии. Трябва да признаем, че изборите за пореден път произведоха сходна конструкция на парламента, като народът никого не овласти да състави еднопартийно правителство", заяви той+.

Според него народът отново доказа, че е мъдър – вместо противопоставяне, народът предпостави диалог, съгласие, обединение, съединение.

"За пореден път се видя, че уроците не са научени. Основната част от политиците не успяха да обяснят за пореден път на хората какви политики предлагат, какви решения имат за кризите, за бедността, за проблемите, а водеха кампании на омраза, противопоставяне и разделение", обясни той.

"За пореден път не се пое път към диалога като условие за успех. Липсата на диалог е основен белег на управляващите през последното десетилетие – липса на диалог между институции, между политиците е сигурен белег на разпад", подчерта Карадайъ.

По думите му основна задача на всички политици и държавни институции е да решим проблема с липсата на диалог своевременно, за да отговорят на предизвикателствата пред нас.

"Отговорността е на всички. Много е лесно да кажеш, че избирателите са ти отредили място на опозиция, но това е просто безотговорно. Избирателите са ни избрали, за да решаваме проблемите им, за да се справим с кризите. Те очакват от нас да положим всички усилия зимата да не ни донесе още повече кризи в условия на растящи цени и растяща бедност, студ, мрак и  неясно утре", каза той.

"Ние сме открити в поставянето на проблемите, готови сме на диалог в името на гражданите. Доказали сме го във времето – доказали сме, че можем да мислим дългосрочно. Това е също условие политиците да намират верните решения и чрез компромисите, които са задължителни.

Диалогът и ефективното общуване са рецепти за здравословни отношения и път към стабилност и сигурност", добави Мустафа Карадайъ.