"Bulgaria wants you“ се опитва да бъде медия и витрина на добрите новини, добрият пример тук, от и за България. Това каза Моника Иванчовска – мениджър на платформата "Bulgaria wants you“, в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“. 

Платформата обединява конкретни предложения на работодатели във всички сектори на икономиката и от всички части на страната. "Грижим се за имиджа на тези работодатели, като правим специално съдържание за тях, за да ги представим като привлекателни, а по този начин правим привлекателна и България, не само за българите в чужбина, а и за българите в България. Навсякъде има нужда от хора, от качествени кадри и хора, на които им се работи“, обясни Иванчовска.  

Тя посочи, че в целия Европейски съюз държавите имат демографски проблеми, а в България те са особено тежки. Българската диаспора в чужбина е огромна, като наброява между 1,5 и 3 милиона българи, и създателите на платформата "Bulgaria wants you“ виждат именно в тях възможност за обръщане на демографските процеси у нас. "Ние можем, освен да бъдем наблюдатели на този процес, да се опитаме да направим нещо. Това, което ние в "Bulgaria wants you“ и ДНК правим, е именно това – да посочим къде е проблемът, къде е решението и просто да запретнем ръкави. Вярваме, че не толкова държавата, колкото будните хора и бизнесът в България може да протегне ръка и да работим заедно“, каза Иванчовска.  

Профилът на българите, които посещават събитията на платформата в чужбина, показва, че много от тях са на високи мениджърски позиции и висока квалификация. Тя посочи, че 94% от анкетираните в Лондон българи заявяват, че обмислят завръщане в родината в следващите няколко месеца. 

През юни "Bulgaria wants you“ организира двудневен форум под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова с фокус демографията. "Твърде късно ще стане, ако в следващите 5 до 10 години ние не вземем мерки и нямаме единна обща визия какво правим. Решения има, ние не сме изолиран случай, просто трябва да има визия, а в политическата обстановка, в която се намираме в момента, това е доста трудно постижимо“, коментира мениджърът на платформата "Bulgaria wants you“.