"Внесохме законопроект, който въвежда ограничения за нови шофьори". Това заяви депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" и бивш министър на електронното управление Божидар Божанов в страниата си във фейсбук.

"Получих справка от МВР за тежките катастрофи (с убити и ранени) с участие на нови водачи (взели книжка преди по-малко от две години).

13% от катастрофите са с участие на нови водачи, както и 25% от катастрофите между 22ч и 6ч (т.е. по тъмно). Т.е. през нощта катастрофите са два пъти средното. И то при доста по-малко нощен трафик.

Това потвърждава мнението на експерти и практиката в други държави за налагане на определени ограничения.

Затова внесохме законопроект, който въвежда следните ограничения за нови водачи (но до 1 година след вземане на книжка): без право да шофират по тъмно (между 22 и 6) и без право да карат коли над 90 kW / 120 конски сили (което е малко под средната мощност в ЕС, т.е. позволява каране на нормална кола).

Въвеждаме и различна граница на допустимост за алкохол в кръвта на новите водачи - до 0.1, а не до 0.5. Когато нямаш опит, нямаш право на експерименти дори "само с една бира".

Други идеи за ограничения отпаднаха, защото данните не потвърдиха техния смисъл. Контролът също ще бъде ключов, но хубавото е, че може частично да бъде автоматизиран дори с наличните камери.

Разбираме, че мерките може да са непопулярни и могат да ядосат някого. Всяко ограничение води до това. Но от гледна точка на спасяването на животи, трябва да се подходи със съвкупност от мерки и тези мерки да са подкрепени с данни."