Обедняването на населението е свързано с бум на престъпността от слоевете на населението, които са нискообразовани, трудно си намират работа или си намират на най-ниските професионални нива. Естествено, кризата удря първо тях, когато хората нямат какво да ядат, усещат заплаха, започват да извършват престъпления. Това заяви в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“ бившият вътрешен министър Младен Маринов, който е и водач на кандидат-депутатската листа на ГЕРБ в 26 МИР София област.

"Причината, за да имаме многократно усилване на натиска върху нашата граница с Турция, това е в следствие на политиката на Бойко Рашков по отношение на сигурността“, посочи политикът.

Той разкри, че когато група премине безпрепятствено през България и стигне Западна Европа, тя много бързо праща сигнали откъде е възможно преминаването. "Нормално е натискат да се пренасочи там, където е лесно. В същото време каналджиите виждат ниша да правят пари и се насочват и те натам, и когато не се вземат съответно мерки, този проблем се прикрива,

както правеше Рашков през цялото управление

на правителството на Кирил Петков, се стига до това да отчетем огромен натиск върху нашата територия“, категоричен бе политикът и допълни, че е лоша тенденция трафикът да го правят чужди граждани. "Последния път, знаете, беше естонец, сърбин, поляк“, изброи Маринов от ГЕРБ. 

Кандидатът за народен представител е убеден, че Бойко Борисов е държавник от европейско и световно ниво. "Когато за този проблеми мислиш реактивно да попречиш на преминаването, хванеш някой, който вече е влязъл, резултатът ще е такъв – все по-голям натиск. Когато мислиш на по-високо ниво и извън границите на България и Европа, защото този проблем се формира извън границите на Европа, тогава можеш да направиш така, че натискът на нашата граница да е значително по-слаб. Борисов логично разбираше това нещо и затова респектът и доверието, което имаше сред европейските лидери успя да направи така, че Европа да отпусне пари на Турция, защото се справяше с огромен натиск на тяхната граница. Това беше правилната политика, работеше, а лидер в тази политика беше Бойко Борисов“, посочи бившият силов министър по повод кризата с нелегалната миграция, която беше засилена по време на управлението на ГЕРБ, но държавата успяваше да й противодейства успешно.

Маринов е категоричен, че са необходими промени в законодателството "в синхрон с промяна на оперативната обстановка и на обществените отношения, и на заплахите“.

"Когато закриеш специализираните звена като специализираната прокуратура и съд, ГДБОП и Националната полиция с кого да работят с такива сериозни ОПГ? Това са основни проблеми“, каза Маринов.

Политикът напомни, че когато има разнобой в службите, които работят като скачени съдове - няма как да има работещо МВР без работеща прокуратура, без работещ съд и обратно. "Когато всеки работи поотделно, бъдете сигурни, че резултат няма да има. Напротив даваме ниша на престъпността да се развива“, каза представителят на ГЕРБ.

На въпрос дали трябва да се завишат наказанията за трафик на хора, Маринов е на мнение, че е необходимо, защото е сериозно деяние и

застрашава националната сигурност

на България и Европейския съюз. "Важно е наказанието да бъде наложено бързо и да е пределно ясно, че е неизбежно“, убеден е кандидат-депутатът.

"Най-важното е да има редовно правителство и е крайно време да се прилага последователна политика, не само по сигурността, по всички политики, които касаят държавата. Изключително важно е кой носи отговорност, защото в момента това е основният проблем, последните две години, а именно за отговорността от действията, които се извършват и виждаме до къде се стига – висока инфлация, несигурност, заплахи от всякъде, а държавата няма никаква възможност да отговори и да защити гражданите си“, посочи като основен приоритет Маринов.

Маринов каза, че политиката на ГЕРБ-СДС е ясно и евроатлантически настроена. "Не бих казал, че преди изборите трябва да се чертаят червени линии. Ние даваме пример как в предишното НС предложихме кабинет, който беше експертен. Загърбихме тясно партийните интереси, въпреки че нашият електорат държи изключително много Бойко Борисов да е министър-председател. В крайна сметка, когато виждаме, че държавата върви надолу трябва да се правят компромиси и да се търси най-правилното решение. Можем да говорим с всички, когато става въпрос за национална политика и сигурност“, заключи водачът на кандидат-депутатската листа на ГЕРБ в 26 МИР София област Младен Маринов.