Радвам се, че прокуратурата се е задействала, защото това си е за осъдителна присъда. Това каза за "Фокус“ Митко Николов, изпълнителен директор на Център за независим живот, във връзка със случая с гавра от страна на Чеченеца, Куката и Емили Тротинетката с болно момче. "Въпросът е, че нашето общество по някакъв начин свикна да наблюдава такива неща и децата със специални образователни потребности, а и въобще хората с увреждания, по някакъв начин са унижавани на различни места. Дали вербално, дали словесно, но въпросът е, че те са унижавани на различни места. И това не трябва да бъде позволявано. Самото съкращение на тези деца в училище, както ги наричат "сопаджийчета“ е отвратително и така израства младото поколение, с такива нагласи към децата с увреждания“.

Тук трябва да направим и едно уточнение, допълни Николов. "Засега се говори, че детето е със специални образователни потребности, може и да не е. Но това няма никакво значение, защото това е гавра и не би трябвало да се търпи под никаква форма, независимо кой е от отсрещната страна“.

Според Николов и хората, които са снимали гаврата с момчето, трябва да бъдат санкционирани. "Трябва да бъдат закрити и профилите им в тези социални мрежи, за да не пускат повече такива неща, още повече, че това не се случва за първи път с някои от тях. Второ, трябва по някакъв начин обществото да изгради уважение към другия, уважение към човешкото, за да може, когато види такава сценка в мол, все някой трябва да стане и да каже "какво правите?“ И това е основният проблем“.

Ние се учим в семейството, учим се в училище, учим се в мола, учим се и от улицата, обясни Николов. "И когато се виждат такива сценки, всеки човек трябва да реагира и да не позволява да се случва такова нещо. И пак казвам – независимо дали е дете или възрастен човек“.

Надя БРАЙТ