Руско-украинският конфликт има в своя зародиш и скандалния начин на "разпарянето" на някогашния Съветски съюз, а това е идентично със сепаратистките проблемите на Китай с Тайван, Тибет и Уйгурия. Това е и причината китайският посланик тъкмо сега да изкаже позицията, че няма нарочен международен договор, който да определя бившите съветски републики, включително Крим, като независими. Това каза в аудиокаста на "Фокус" "Това е България" Мирослав Попов, експерт по международни отношения в коментар по повод думите на китайския посланик във Франция, относно липсата на конкретен договор за бившите републики.      

"Вярно, че китайският посланик е можело да го каже това и преди 10, и преди 20 години. Китай си има свои етно-религиозни, сепаратистки проблеми, преди всичко Тайван, Тибет, и най-болният въпрос е провинция Синдзян, която се нарича още Уйгурия. Парил се е от тези работи и знае колко са опасни в перспектива", каза Попов.

По думите му, темата се свързва с въпроса за постсъветското пространство, защото руско-украинският конфликт има в своя зародиш и скандалния начин на "разпарянето" на някогашния Съветски съюз: "Всички бяхме свидетели как се договаря Брекзит  - тодини наред, в детайли. Всичко се договаря и обсъжда. В бившия Съветски съюз такова нещо няма. Има едно анархистично решение - всеки взима, колкото може да вземе".

"Днес плащаме сметките на този волунтаризъм, който се свързва основно с името на Елцин и на Горбачов, разбира се, като концептуалист", каза още експертът по международни отношения.

Според анализа на Попов, китайският посланик е съобщил свои знания, които са верни от гледна точка на международното право - няма договор какво става с бившите 14 републики, след разпада на СССР. Сблъсъкът идва още от края на 19 век, но за това не се говори в България.

"Австромарксистите развиват тезата, че всяка народност трябва да бъде оформена в своя националноетническа държава. Ние сме преживявали такива драми - с Добружанската държава и Македония. По тази логика, като се обособи нацията, значи от тук следва, че естествено може да продължи да съществува като самостоятелна държава. Но там където има граници, територия, земя, това се превръща в база за сепаратизъм, а това става опора за войни", допълни експертът.

Попов припомни, че империите изчезват след края на  Първата световна война -  изчезва Руската,  Австро-Унгарската, Османската - също.

"Титовият експеримент - да се уравнят нациите, се видя ,че не е решение на проблема. Сблъсъкът власт - етнос е много деликатен въпрос", допълни той.

"Етноцентричният подход на австромарксистите е изключително вреден и порочен.

Тъжният извод е, че Европа си позволява да не мисли задълбочено по тези въпроси. Може да не сте съгласни с китайския посланик, но от тук не следва веднага да отивате към заклеймяване. Проблемът е реален,  лее се кръв в Украйна и тя не е случайна", категоричен е експертът по международни отношения.

Цоня Събчева