Миниванът със 17 мигранти е управляван от криминално проявен българин без книжка. Това каза в ефира на bTV министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

"Рано тази сутрин имаме подаден сигнал от служителите на ГД "Национална полиция“ за миниван, който се придвижва по магистрала "Тракия“. Предприети са заградителни мероприятия. На входа на София е направен опит да бъде стопиран автомобила, но той оказва съпротива – отказва да се подчини на полицейските служители“, обясни той.

Министърът на вътрешните работи поясни, че е започнало преследване и така се стига до пътно произшествие на едно от кръстовищата на бул. "Черни връх“.Ударен е таксиметров автомобил. 

"За щастие няма загинали – таксиметровият шофьор е в добро състояние. Четирима от пътниците в минивана са настанени в няколко болници с леки наранявания“, поясни Стоянов.

Той каза още, че автомобилът с мигрантите е управляван от неправоспособен български гражданин, който е и криминално проявен. Превозвал е 17 чужди граждани, които се определят като афганистанци.

"Мигрантският натиск е много голям през последните месеци. Ще ви дам и пример – от началото на годината до момента ние имаме недопуснати 156 000 опита за незаконно преминаване на българската граница. За този период миналата година те са били 100 000“, посочи още вътрешният министър. 

Той поясни, че мерките, които са взети за охрана на границата, вече дават резултат. Калин Стоянов посочи също така, че процентът на българите, които се занимават с каналджийство, съществено е намалял. За сметка на това МВР регистрира граждани от Румъния, Украйна и Молдова, който се опитват да транспортират мигранти през България.