Министърът на образованието и науката проф. д-р Сашо Пенов заедно с ректорът проф. д-р Димитър Димитров и представители на ръководството на университета и Студентски съвет прерязаха лентата на изцяло реновираният блок 61А на студентските общежития на УНСС, съобщиха от пресцентъра на УНСС

Пламен Пенев, изпълнителен директор на поделение "Студентски столове и общежития", Ангел Стойков, председател на Студентския съвет при УНСС, Даниел Парушев, председател на Националното представителство на студентските съвети, проф. д-р Димитър Димитров, проф. д-р Сашо Пенов, проф. д-р Цветана Стоянова, зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики на УНСС. 

Блок 61А е вторият от трите блока на УНСС, който беше изцяло обновен със средства отпуснати с Постановление № 219 на Министерски съвет от 17.08.2020 г., което включва подмяна на всички инсталации – ВиК, електро и топлоснабдяване, асансьорни уредби, абонатни станции, подмяна на всички подови настилки и врати, ремонт на покрива, подмяна на дограма и поставяне на топлоизолация. Балконите са остъклени, което значително увеличава жилищната площ. Подменени са всички мебели, стенните и таванни покрития във всички помещения. Всичко, подлежащо реконструкция е модернизирано и обновено. Първият изцяло реновиран блок 55Г беше открит през юни 2022 г.

"Да ни е честита новата придобивка", каза ректорът проф. д-р Димитър Димитров и подчерта, че разликата между реновираните и общежитията и останалите е видна.

"Искаме всички блокове на УНСС и в целия Студентски град да изглеждат по този начин, но за да се случи това се изисква много работа и административен капацитет. Този вход е реновиран и с помощта на нашите студенти и на Студентски съвет, които помогнаха за външното саниране. От тези, на които бяха отпуснати средства, УНСС е един от първите, които имат вече два изцяло реновирани входа. Доста усилия положи ректорското ръководство и ръководството на поделение "Студентски столове и общежития", за да присъстваме днес на това събитие. Искам да отбележа и приноса на предишните министри на образованието и науката - Красимир Вълчев и акад. Николай Денков, по времето на които бяха гласувани и опуснати средствата. Благодаря, разбира се, и на министър Пенов за подкрепата да получим средствата и да завършим успешно ремонтите", каза проф. д-р Димитър Димитров.

"Искам да отбележа, че в образованието има приемственост и предходните министри и аз следваме тази програма, която е насочена към подобряването на средата на живот на студентите, защото ако искаме да привличаме студенти и да ги ангажираме в образователния процес, това означава те да имат и нормални битови условия“, министър Сашо Пенов и допълни: "Аз съм виждал студентски общежития и в други държави и мога да кажа, че в момента така ремонтираните блокове са сравними и даже в много отношения много по-добре ремонтирани от общежития в други европейски страни. Също така с радост научих за опита, който имат в УНСС, а именно как използват средства, които са от студентите за да могат да ги насочват към обновяването на сградния фонд на общежитията, което е една много полезна практика, бих се радвал тази практика да бъде използвана и от други университети".

"Щастлив съм, че присъствам на това събитие“, заяви председателят на НПСС Даниел Парушев и посочи: "Изобщо не съжаляваме, когато преди две години МОН и НПСС взехме решение кои блокове да бъдат ремонтирани и да се отпуснат средства именно на УНСС, за ремонт на три входа, защото УНСС е един от малкото университети в страната, които запълват максималния капацитет на студентските си общежития. Днес се открива една база, която е с над 300 легла. УНСС са сред малкото университети, които успяха да завършат успешно обновяването на своята база".

Средствата за ремонта на блока са отпуснати от Министерския съвет с активното съдействие на НПСС по програма за ремонти на студентските общежития. Това е целево финансиране от над 10 млн. лева за основен ремонт на блокове 55В, 55Г и 61А.

В рамките на посещението си в УНСС министър Сашо Пенов разгледа Центъра за видеонаблюдение, изграден със собствени средства и дарения от фирми, партньори на УНСС, и разположен в блок 53, вх. Б. Той разполага с над 300

камери, които постоянно предават на живо, както и детска стая в блок 55Г. Стаята е втората такава придобивка в помощ на студентите с малки деца. Първата беше открита през месец януари в блок 53Б.