Министърът на културата Найден Тодоров проведе среща днес с Н. Пр. Йорам Елрон, посланик у нас на държавата Израел, съобщиха от пресцентъра на Министерството на културата.

В началото на срещата министър Тодоров подчерта интереса на българската страна от задълбочаване на отношенията с Израел и предложи да бъдат обсъдени конкретни инициативи в рамките на подписаната през 2022 г. Програма за сътрудничество в областта на образованието, науката, културата и младежта и спорта между правителствата на двете държави. Българският министър информира, че Националната програма за отбелязването на 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война е един от акцентите на културната политика на министерството през настоящата година. Припомняме, че Инициативният комитет работи под патронажа на президента на Република България.

Министър Тодоров добави, че сме отворени за обмен във всички сфери на изкуствата.

Н. Пр. Елрон сподели, че наред с честванията на 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи предстои и друг голям празник, който би могъл да бъде повод за съвместни събития – 75 години независим Израел.

По време на срещата бе поставен акцент и върху необходимостта от активизиране на сътрудничеството в областта на изобразителното изкуство и обмена на изложби на съвременни автори. Като области на съвместна работа в хода на разговора бяха идентифицирани още филмопроизводството, музиката, театърът, литературата.