Министърът на културата Найден Тодоров изпрати приветствие до участниците в международната конференция "Ролята на юристите за спасяването на българските евреи", информират от Министерството.

Конференцията се откри от вицепрезидента Илияна Йотова, а министър Тодоров е заместник - председател на Националния инициативен комитет за годишнината под патронажа на президента на Република България Румен Радев.

Инициативата е част от Националната програма за отбелязване на 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война и е съфинансирана от Министерството на културата. Гост на конференцията е посланикът на Държавата Израел Н.Пр. Йорам Елрон.

Участват български и чуждестранни учени и общественици.

Част от приветствието на министър Тодоров гласи:

"Българският народ тази година почита забележителния исторически акт на съпричастност и кураж, довел до спасяването на неговите съграждани от еврейски произход. Това е важен модел за гражданско поведение, което сме длъжни да следваме и днес. Ние трябва да бдим, за да не допуснем антисемитизмът, ксенофобията, агресията, етническата нетолерантност да задават дневния ред на съвременното общество. Богатата със събития програма за отбелязването на 80-а годишнина от този акт показва нашето преклонение и памет за това, което предците ни са направили за спасяването на българските евреи.

Нека вложим истинска енергия в тази мащабна инициатива, в която участваме всички ние – представителите на държавните институции, местните власти, на гражданските организации, научната общност, а също и Вие, последователите на

тези български юристи, които в едни от най-срамните страници на европейската история са имали смелостта да помогнат на своите съграждани евреи".

Министърът припомни, че тогава каузата е обединила дори заклети политически противници, зад нея са застанали обикновени граждани, политици, интелектуалци, Българската Православна Църква и други религиозни общности, и - не на последно място - юристи. Много магистрати са издигнали глас в защита на еврейското население, рискувайки своя личен и професионален просперитет. Сред имената им изпъква това на заместник-председателя на 25-о Народно събрание Димитър Пешев, който губи поста си заради подписката, която организира в защита на евреите и под която слагат имената си 43-ма народни представители.

"От сърце подкрепям инициативата на Асоциацията на прокурорите в България (АПБ) и Камарата на следователите в България (КСБ) за поставяне в София на паметник на юристите - спасители на българските евреи, който да е израз на признателността на българския народ към техните усилия в защита на вечните принципи на хуманизма и толерантността", каза още министърът на културата.