Министърът на културата Найден Тодоров взе участие в заседанието на Съвета на ЕС във формат "Образование, младеж, култура и спорт" в Брюксел. Изказването на министър Тодоров бе по политическия дебат на тема: "Регламент относно Европейския акт за свободата на медиите", съобщиха от МК.

По време на изказването си министърът на културата подчерта, че медийната политика е една от областите, в които ЕС има ограничени компетенции, но независимо от това, отчитайки множеството предизвикателства, пред които е изправено информационното пространство на Съюза, става все по-ясна необходимостта от амбициозни цели и съвместни действия за укрепване на свободата и плурализма на медиите - както в България, така и в редица други държави членки на ЕС. По думите му така ще бъде подсилена устойчивостта на демокрацията в Съюза.

Министър Тодоров допълни, че подкрепата на свободните и независими медии и зачитането на свободата на изразяване ще имат важно въздействие върху културното многообразие и демокрацията в настоящата реалност, в която ролята на надеждните медии и качествената журналистика е по-важна от всякога.

Българският министър на културата изказа специална благодарност към Шведското председателство за предоставената възможност да се заяви официално подкрепа за предложението на Европейската комисия за

създаване на обща европейска рамка за медийните услуги в рамките на вътрешния пазар чрез Европейския акт за свободата на медиите. В тази връзка той коментира някои, зададени от Председателството, въпроси.

Посочи, че счита като ключови части от предложението, които ще допринесат за укрепване на медийния сектор и подпомагане на медиите и журналистите да упражняват своята дейност: улесняването на предоставянето на качествени медийни услуги чрез намаляване на риска от неправомерна публична и частна намеса в редакционната свобода; осигуряване на независимост и стабилно финансиране на обществените медии, като също така се гарантира прозрачното и справедливо разпределение на ресурсите за държавна реклама; засилване на правилата за прозрачността по отношение на медийната собственост, както в държавите членки, така и за целия ЕС, а не на последно място - засилване на регулаторното сътрудничество чрез инструменти за трансгранична координация, становища и насоки на ниво ЕС и разбира се осигуряване на независимост на новия европейски регулаторен орган.

Министър Тодоров припомни, че Регламентът относно Европейския акт за свободата на медиите има потенциал да подобри европейската медийна законодателна рамка и политика в много отношения. По думите му амбицията в предложеният Регламент не бива да се намалява, а по-скоро отделните разпоредби да бъдат подсилени и преформулирани в по-детайлна посока, за да се осигури още по-голяма яснота при прилагане, правна сигурност и да се избегне фрагментиран подход и заобикаляне на правилата особено предвид трансграничното измерение на предизвикателствата, засягащи целия ЕС.

В края на изказването си министър Тодоров отправи апел към някои от по-скептичните си колеги да осмислят добре позициите си, за да могат заедно да осигурят една по-здрава медийна среда в целия ЕС, в която медийният плурализъм, качествената журналистика и надеждната информация служат в полза на гражданите.

В дневния ред на заседанието днес бяха включени и следните теми: заключения относно застрашените от риск и разселени артисти; подкрепа за украински културни и творчески сектори; определяне на гр. Евора за Европейска столица на културата за 2027 г.; настоящата ситуация на културния и креативния сектор в Украйна и настоящото положение и необходимостта от защита на езика и културното наследство на Беларус; по-добра защита на културното наследство на Европа; предстоящи събития, свързани с култура и медии, по време на Латвийското председателство на

Комитета на министрите на Съвета на Европа и работна програма на предстоящото Испанско председателство.

По-рано днес в рамките на заседанието на Съвета министър Найден Тодоров имаше разговори с г-жа Сузане Рааб, федерален министър, отговарящ за жените, семейството, интеграцията и медиите на Австрия, с румънския си колега Лучиан Ромашкану, както и с г-жа Вера Йоурова, вицепрезидент на Европейската комисия. В разговора в контекста на Европейския акт за свободата на медиите г-жа Вера Йоурова подчерта, че оценява високо подкрепата на България по този въпрос.

Преди да отпътува тази вечер от Брюксел министър Тодоров ще проведе и двустранна среща с министъра на културата на Испания г-н Микел Исета във връзка с предстоящото Испанско председателство на Съвета на ЕС.

Видео от изказването на министъра: ТУК