Министър Зарков сигнализира прокуратурата за фалшифицирани документи на кандидати за българско гражданство. Това съобщиха от пресцентъра на ведомството.

"При изпълнение на възложените със Закона за българското гражданство функции, Съветът по гражданството при Министерството на правосъдието е установил случаи, в които в производствата по българското гражданство са използвани манипулирани/подправени официални документи, с които се удостоверява основанието за натурализация, а именно български произход“, се казва в писмо, изпратено от Министерството на правосъдието до прокуратурата днес.

Експертни справки, изготвени в Националния институт по криминалистика при Министерството на вътрешните работи, са установили, че в конкретни преписки на кандидати за българско гражданство по натурализация са представени подправени документи, в които има вписана българска народност /националност/ на възходящ роднина.

Кандидатите са подали лично молбата за натурализация, заедно с нормативно изискуемите документи, съобразно изискването на чл. 29, ал. 1 от Закона за българското гражданство. "С оглед обстоятелството, че са посочили едно и също лице за контакти в Република България, считаме че е възможно то да е съпричастно към снабдяването им с използваните подправени официални документи, които са използвани с цел придобиване на българско гражданство при изключително облекчените условия на чл.15, ал. 1, т. 1 от Закона за българското гражданство, предвидени за лицата от български произход“, пише още в писмото.

Сигналът от министър Зарков е изпратен за преценка за евентуално осъществяване на състави на престъпления по чл. 308 и/или чл. 316 от Наказателния кодекс.