Министър Зарков подписа за обнародване в "Държавен вестник“ Наредба за вписването, квалификацията и възнагражденията на вещите лица. Нормативният акт ще влезе в сила след неговото обнародване, съобщиха от пресцентъра на Министерството на правосъдието.

Приложното поле на наредбата обхваща детайлизация на реда и сроковете за предложения за включване и промени на списъците на специалистите, утвърдени за вещи лица; условията, на които трябва да отговарят; условията и реда за определяне възнагражденията им; правото на достъп до Информационната система "Единен регистър на вещите лица" и данните, които се въвеждат в нея.

Издаването на наредбата сега се наложи, след като Върховният административен съд (ВАС) отмени повечето текстове на предходната наредба, тъй като представените през 2014 г. мотиви за нейното приемане не отговарят на нормативните изисквания.

Проектът бе изготвен в изпълнение на чл. 430, ал. 1 от Закона за съдебната власт, с който на министъра на правосъдието, съгласувано с Пленума на Висшия съдебен съвет, е възложено с наредба да детайлизира условията и реда за вписването, квалификацията и възнагражденията на вещите лица. Министър Крум Зарков се ангажира наредбата да е факт през февруари.

С обнародването й работата по темата в Министерството на правосъдието (МП) не приключва. След постъпилите многобройни и съществени предложения по проекта МП инициира създаването на работна група за усъвършенстване на нормативната уредба за дейността на вещите лица. В тази връзка покани за участие са отправени към институции на съдебната власт (съд, следствие, прокуратура), адвокатурата, правните факултети на СУ и на Варненския свободен университет, както и към организациите на вещите лица, които се включиха в обществения дебат.