Темата за превенция на радикализацита е важна за цяла Европа. За България в частност проблемът е още по-актуален и заради високия процент на рецидив сред лишените от свобода, които вече са излежали присъдите си. Радикализацията има много и различни лица в страната ни, включително с политически оттенъци.

Това заяви днес министърът на правосъдието Крум Зарков, който откри двудневен семинар на високо ниво по проект "HOPE - съвместна инициатива за превенция на радикализацията". Той се организира в София съвместно от Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН), Иновативни затворнически системи - Португалия и Университетския колеж на Норвежката корекционна служба (KRUS), съобщиха от Министерство на правосъдието.

Министър Зарков подчерта още, че обменът на информация в рамките на този форум, както и международното сътрудничество по темата ще бъдат полезни за напредъка по преодоляването на последиците от радикализацията. Той благодари на организаторите на семинара – Норвежкият фонд и ГД "Изпълнение на наказанията" за повдигането на тази толкова чувствителна и важна тема.

Проектът HOPE има за цел да развие мрежа за непрекъснато обучение и обмен на знания в страните от Балканите, Южна и Източна Европа, както и създаване на хъб за обучение по противодействие на радикализация. Търсен резултат е и постигане на по-голям капацитет за справяне с правонарушители и лица, изложени на риск от радикализация или които вече са били радикализирани.

В семинара се включват над 40 представители от Европа, повечето от които директори на места за лишаване от свобода и пробационни служби, както и представители на неправителствени, изследователски и обучителни организации, работещи в тясно сътрудничество със системата за наказателно правосъдие.

На откриването днес присъстваха още ресорният заместник-министър Мария Павлова, главният директор на ГДИН гл. комисар Ивайло Йорданов и др.