Уволнението на Александър Морфов беше грешка от гледна точка на стратегическото мислене. Това мнение изрази в студиото на пред NOVA министърът на културата Найден Тодоров.

"Мисля, че хората не разбират къде точно е проблема. Пандемията от COVID-19 раздели хората по въпроса има или няма вирус,  войната в Украйна. Сега Народният театър. Нашето общество се е изострило страшно много. Търсим поводи за скандали, търсим поводи да обвиним насрещния и всяка една възможност е използвана, за да се скарат дори приятели", заяви той. 

По думите му скандал като този в Народния театър е имало и преди, но никога не се е стигало толкова далече. "Помолих представители на протестиращите да дойдат при мен, защото бях в заседание. Казаха ми, че трябва да уволня на всяка цена директора на Народния театър. Няма да го направя, защото нямам юридическа обосновка за това. Аз не мога да си позволя да наруша закона, защото хората се вълнуват. Хората трябва да се успокоят. Начини могат да бъдат намерени", категоричен е той.

Министърът припомни и началото на конфликта. "Този скандал започна с един артистичен протест срещу присъствието на Велислава Кръстева в театъра. Моята гледна точка е, че хората имат право на политически пристрастия, но театърът трябва да бъде политически свободна зона. Нещата след това се изостриха. Имаме проблем между директор и режисьор, но този проблем се засили от хората, които са около тях".

Според Тодоров директорът на Народния театър е допуснал грешка с реакциите си след протеста на Александър Морфов. "Според мен още в самото начало директорът трябваше да отреагира. Той очакваше нещата да утихнат, но това не се случи. Може би той очакваше това чудо "да продължи три дни". Но по някаква причина това чудо продължава и до днес", заяви той. И допълни: "Според мен директорът на Народния театър трябваше да отреагира още в самото начало изключително ясно и категорично. В едната или другата посока. Без начение в коя. Той не го направи и изчака. И се стигна до ситуацията този месец". 

По думите му от правна гледна точка дисциплинарното уволнение на Александър Морфов не е грешка. "Грешка е обаче от гледна точка на стратегическото мислене. Аз знам само един единствен начин да се поправят част от нещата и това са разговорите", посочи той.