Министърът на културата Найден Тодоров отправи приветствие към театралната общност в България по повод нейния празник – 27 март, Световния ден на театъра. В него той казва:

"Скъпи актьори, режисьори, драматурзи, техници, сценографи, администратори и всички, замесени в магията на българския театър,

Днес празнуваме заедно с Вас празника на вълнуващото изкуство, което сте избрали за своя професия, но най-вече - за житейска мисия!

Вие винаги сте били онези, които на сцената пренасят ярките образи от живота ни, приближават едни към други противоположни светове, съграждат общности на основата на езика на емоциите и съпричастността.

В тазгодишното послание по повод Световния ден на театъра, написано от египетската актриса Самиха Аюб, се говори за искуството на Мелпомена като за спасение и живот, който се ражда със стъпването на сцената. Защото това, което правите там, е да създавате живот от нищото. Във времена, в които светът се задъхва от конфликти, погледите ни отново са обърнати към театъра. Театърът, който може да ни научи да бъдем по-смирени, по-просветени, по-чувствителн и добри. Театърът, който може да ни обедини. Театърът, който може да ни помогне да се пречистим и да се преродим за нов живот.

Има нещо по детски прекрасно в усилията на играещите хора, на тези, които създават магическа реалност, наситен живот, ценностна система и – защо не! – модел на житейско поведение.

Един от големите театрални учители, изтъкнатият английски режисьор, легендата, променила съвременния театър, Питър Брук, казваше, че правителствата не могат да спасят света. Но аз смятам, че правителствата, които се грижат за своите хора на изкуството, имат тази сила.

Поздравявам всички Вас, които създавате живот на сцената и извън нея, благодарение на този древен и вечно млад, безсмъртен, художествен и морален феномен, лидерът на най-проникновеното човешко общуване – Театъра!

Честит празник!"

Тази вечер министър Найден Тодоров ще връчи и Наградите на Министерството на културата за най-добър драматичен и куклен театър по време на официалната церемония “Икар 2023" в Народния театър "Иван Вазов“, която започва в 19 ч. Церемонията ще се излъчва на живо по БНТ.

Събитието е част от XVIII издание на Софийския театрален салон, който по традиция е част от Календара на културните събития на Столичната община, както и част от Националния културен календар и се реализира с подкрепата на Столичната Община, Министерството на културата и Националния фонд "Култура“.