Документите за законопроекта. И нещо само да добавя – не става дума само за написването на стратегия, но също така и за годишна отчетност на тази стратегия, как се развива институцията, развитието по тази стратегия. Защото ние можем да напишем една прекрасна стратегия и да я сложим в шкафа. Има нещо, което се е разбирало грешно досега. Директорите кандидатстват с концепция за развитие на даден театър или културен институт, какъвто и да е той. Да, това е така, но тази концепция сама по себе си не е стратегия. Тя е база, върху която може да се изгради стратегията. Това каза в "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" министърът на културата Найден Тодоров относно законопроекта по силата, на който всички директори на културни институции да могат да опишат своите стратегии, начина на изпълнение така, че Министерство на културата, да може да ги мониторира. 

По думите му стратегията означава вече поставяне на краткосрочни и дългосрочни цели, мерки, с които да се постигат тези цели, и т.н. 

"Надяваме се, че парламентът ще приеме тези изменения в закона. Вече всичко е готово, минало е през Министерски съвет и чака да се събере парламентът", допълни Тодоров. 

Министърът посочи, че законова рамка за подпомагане на независимите артисти досега не е видял.

"Подпомагане на културните институти имаше в началото на 2020 година, когато започна пандемията, и нейните ключови позиции бяха основно изплащане на заплатите на хората, които са заети по трудови правоотношения по време на пандемията и т.нар. "следковиден период". Всичко това обаче приключи през декември 2022 година и всъщност в момента няма такова нещо. В края на 2019 година в същото време бяха предприети други законови изменения, които беше казано, че са за подкрепа на сектора, всъщност, по-скоро беше обратното. И така се случи, че двете действия на правителството тогава се биеха едно с друго. Тези корекции в закона бяха в този смисъл, че аз няма да говоря в подробности, но крайният резултат от тях е намаляването на бюджетите на културните институти", допълни Тодоров.