Министър Никола Стоянов се срещна с новоназначения посланик на Украйна Н. Пр. Олеся Илашчук и постави въпроса за повишения внос на зърно и слънчоглед от страната й, информират от Министерството на икономиката и индустрията.

Двамата обсъдиха състоянието и перспективите на двустранното сътрудничество в икономическата сфера, както и възможностите за задълбочаване на търговските връзки между страните.

"В Украйна се намира българска историческа диаспора от над 200 хил. души, която допълнително подсилва нашите отношения и създава солидна основа за тяхното по-нататъшно укрепване във всички области от взаимен интерес", посочи министър Стоянов.

Той допълни, че двете страни имат традиционно добри икономически отношения и Украйна през годините е сред водещите търговски партньори на България.

"Двете страни показаха, че поддържат и надграждат икономическите си връзки, дори в условия на война", каза още министър Стоянов.

Той подчерта солидарността на България с украинския народ и готовността на българските компании да участват активно в процеса на възстановяване на държавата след края на военните действия, "който всички се надяваме да дойде колкото е възможно по-скоро".

Министър Стоянов повдигна темата и за повишения внос на зърно и слънчоглед от Украйна и подчерта нуждата да се намери балансирано решение за региона.