Министър Никола Стоянов посрещна днес в Министерството на икономиката и индустрията японска делегация, водена от министъра на икономиката, търговията и индустрията на Япония Нишимура Ясутоши. Участие в срещата взе и министърът на иновациите и растежа Александър Пулев.

"Тази визита, след почти половин век прекъсване, е ясен знак за желанието на нашите две страни да използваме по-ефективно потенциала на икономическите и търговски връзки между нас“, подчерта министър Никола Стоянов. Той допълни, че България е добре позната в Япония със своето кисело мляко, но има още редица сектори, в които може да се изграждат партньорства.

Японските инвестиции в България надхвърлят 100 млн. евро, а стокообменът за изминалата година достига 325 млн. щ. д. "С повече активност от двете страни имаме всички предпоставки в пъти да увеличим тези числа“, каза министър Стоянов. По време на разговорите беше подчертано, че между страните има значителен потенциал за сътрудничество в сферата на информационните и комуникационни технологии, автомобилния сектор, нисковъглеродната икономика и др.

"България иска да привлича повече японски инвеститори в промишлеността и във високотехнологичните производствени сектори, а страната ни може да даде достъп до единния европейски пазар“, допълни българският икономически министър. В тази връзка беше обсъдено създаването на съвместни предприятия в различни области с българско и японско участие, както и популяризиране на българските индустриални зони сред потенциални инвеститори от Япония.

През 2023 г. се навършват 50 години от началото на сътрудничеството между "Ел Би Булгарикум“ ЕАД и "Мейджи“, а българското кисело мляко вече е познато и в други азиатски държави, като Китай, Тайланд и Сингапур, стана ясно по време на срещата. Министър Стоянов запозна колегата си, че от тази седмица подобно стратегическо партньорство започва и с Монголия и подчерта, че Япония има водещ принос за успехите на българските продукти в Азия в последните делесилетия. Дискутирано беше и създаването на съвместен научно-изследователски център в България между "Ел Би Булгарикум“ ЕАД и японската "Мейджи“, чиято цел е да извършва както фундаментални, така и приложни изследвания. "Повече съвместни иновации в него ще допринесат за по-високо ниво на партньорството ни през XXI век“, коментира Никола Стоянов.

След края на разговорите министрите Стоянов и Ясутоши подписаха съвместна декларация от срещата с акцент върху ИТ сектора, подпомагането на търговията и инвестициите, както и сътрудничеството между българския и японския бизнес. "Надявам се днес да поставяме основите на едно по-ефективно икономическо сътрудничество, а срещите между нас да бъдат ежегодни“, подчерта министър Стоянов.

Министър Нишимура Ясутоши изрази увереност, че с днешната визита и с подписването на декларацията се отваря нова страница в икономическите отношения между Япония и България. По думите на японския министър в България има много подготвени кадри в сферата на

информационните и комуникационни технологии и тя дава големи възможности за съвместни инициативи и партньорство. Министър Ясутоши обясни, че е в България заедно с бизнес делегация, а целта е да бъдат създадени повече контакти на бизнес ниво и повече японски компании да насочат поглед към България.

 

Участие в срещата взеха представители на "Ел Би Булгарикум“ ЕАД и "Държавна консолидационна компания“ ЕАД.