"България отстоява суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна и подкрепя нейната европейска интеграция“. Това заяви министър Димитър Стоянов на неформалната среща на министрите на отбраната на страните-членки на Европейския съюз в Стокхолм. На нея бяха обсъдени развитието на мисията на ЕС за предоставяне на помощ в подкрепа на Украйна (EUMAM) и помощта за страната в рамките на Европейския механизъм за подкрепа на мира, съобщиха от Министерството.

Министър Стоянов изтъкна ролята на Европейската агенция по отбрана (ЕАО) за инициирането на конкретни проекти за съвместни обществени поръчки. "Агенцията има опит и капацитет да изпълни успешно тази задача. Смятаме, че проектът за боеприпаси на ЕАО е особено подходящ за осигуряване на необходимите боеприпаси на Украйна и ние го подкрепяме“, посочи той.

"Ние работим успешно с Украйна на двустранна основа и всяко украинско искане се оценява внимателно, в съответствие с нашите възможности. В изпълнение на решението на Народното събрание, военна техника и боеприпаси бяха транспортирани в Украйна по-рано тази година“, посочи министър Стоянов. Той отбеляза, че наред с военно-техническата подкрепа, страната ни участва в EUMAM с инструктори, които ще обучават украински военнослужещи на територията на държави-членки на ЕС за използването на предоставеното в рамките на мисията въоръжение и техника, както и с обучение на бойни санитари на българска територия.

На форума министрите на отбраната обсъдиха и актуалното състояние на военните мисии и операции на Съюза, както и готовността на общността да отговори на съвременните рискове и заплахи за сигурността.