В процес на разработване е нова национална отбранителна система. Това каза министърът на отбраната Димитър Стоянов, предаде репортер на "Фокус".

"В отговор на драстичните промени в средата на сигурност, свързани най-вече с инвазията в Украйна, НАТО предприе действия за засилване на отбранителния потенциал", каза адмирал Емил Евтимов.

"Изправени сме пред директни рискови заплахи за сигурността. Това налага бърза и адекватна адаптация на съюзниците. По време на срещата на министрите на отбраната обсъдихме дългосрочна адаптация на Алианса и приехме единен документ в тази насока", допълни Стоянов.

Министърът на отбраната очерта и насоките за работа през 2023 г. като на първо място посочи грижата за личния състав и необходимостта от реализиране на основните модернизационни проекти за Българската армия, най-важният от които е този за Сухопътните войски. "Правим каквото можем и се надявам да имаме в скоро време и резултат“, отбеляза той.

"Поставени са значително завишени изисквания към способностите на силите, тяхната готовност и окомплектованост, изпълнението на задачи по поддръжка от страна домакин и наличие на адекватни запаси от материални средства. Това рефлектира директно върху бъдещото развитие на въоръжените ни сили“, подчерта министър Стоянов. Той акцентира и на увеличаващия се некомплект от военнослужещи. "Очаквам да бъдат обсъдени и набелязани конкретни мерки за набиране и задържане на военнослужещи в съвременните условия на пазара на труда“, подчерта министър Стоянов.

Сформирането на многонационалната бойна група, която постигна своите пълни оперативни способности и успешното участие в национални и многонационални учения бяха отчетени като постижения от министър Стоянов след Анализа на състоянието и подготовката на Въоръжените сили през 2022 г. "Не бих пропуснал и изпълнението на задачи от Българската армия в помощ на населението през миналата година“, изтъкна той. Министър Стоянов акцентира на участието на военнослужещи в преодоляване на щетите от наводненията в Карловско, гасенето на пожари, охраната на държавната граница и ремонта на граничното съоръжение, изпълнението на авиомедицински евакуации и доставянето на хуманитарна помощ в Турция и Сирия. "Това са все неща, видими за българската общественост и тук е мястото да благодаря на всички наши военнослужещи“, заяви той.

"Средата за сигурност изисква нов подход. Този нов подход е именно създаване на нова структура на силите и изграждане на необходимите оперативни способности. Тези оперативни способности няма да бъдат изградени без личен състав, без нова техника и без необходимата инфраструктура. Предстоят много задачи пред Щаба на отбраната. Надявам се военното ръководство, съвместно с политическото да успеем да реализираме поставените задачи“, каза министър Димитър Стоянов.