Предприятията в хранително-вкусовата промишленост отчитат рекорден оборот за последните 12 години, информира Министерството на икономиката и индустрията.

За последните 12 години оборотът бележи ръст от над 36% на годишна база през 2022 г. Това стана ясно от думите на министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов по време на форума "Да! На българската храна". Той допълни, че в бранша работят повече от 5 000 фирми, които осигуряват заетост на около 70 000 души.

"Хранително-вкусовата промишленост е сред секторите, които се развиват устойчиво през последните години в България, но тя има много по-голям потенциал", подчерта министър Стоянов. Той посочи, че секторът дава възможност за балансирано развитие на регионите в страната, заради добрите условия, които има на национално ниво.

Министър Стоянов коментира и действията на правителството за намаляване на цените на храните, които са в три направления – по-добра информираност, по-стриктен контрол и законодателни промени. "Предстои да публикуваме за обществено обсъждане проект на Закон за търговските надценки“, съобщи Никола Стоянов. По думите му паралелно с това се работи и по подготовката на Закон за търговията с храни.

Никола Стоянов обясни, че след пускането на сайта за наблюдение на цените, той се посещава средно от 10 000 души дневно. "Разчитаме и на активността търговските вериги – ако те се включат в процеса, сайтът ще дава още по-пълна картина за потребителите и производителите", коментира икономическият министър и допълни, че той също е възможност да се проследят и някои тенденции в цените. Министърът даде пример, че чрез него производителите могат да следят дали при намаляване на цената при тях, тя бива намалена и в търговските вериги.

"Работим активно за разширяване на пазарното присъствие на Ел Би Булгарикум в цялата страна, защото считаме, че и това е механизъм за повишаване на конкуренцията на пазара, в полза на крайния потребител", посочи още Никола Стоянов. Той обясни, че дори и при намалените цени в магазините на държавната млекопреработвателна компания, дружеството отново е на печалба и се спазват абсолютно всички стандарти за качество.

 

Организатори на събитието са медия "Стандарт“. В дискусията участваха заместник-министърът на земеделието Георги Събев, представители на изпълнителната власт, бизнеса, български производители, преработватели и търговци.