Министърът на правосъдието Атанас Славов обяви, че има амбицията през есента да бъде представен за обсъждане и внесен проект на закон за лобизма. Това стана ясно на заседанието на Съвета за върховенство на правото в Министерството на правосъдието.

“В докладите за върховенството на правото в България липсата на законодателство, което да регламентира лобизма, е системна препоръка. В МП има създадена работна група, а нашата воля и намерение е в следващите месеци активизираме работата по занопроекта и през есента да го представим за обществени консултации и оценка на въздействието", заяви министър Славов.

Основна тема на днешното заседание беше обсъждането на концепцията за политиката за свободата на медиите, плурализма и защита от стратегически съдебни производства, насочени срещу участието на обществеността (SLAPP дела). Съветът прие представители на държавни институции, медии и професионални магистратски организации да се включват в работна група за медийна среда и достъп до информация.

"Изключително притеснително е, че в България също има случаи на SLAPP дела. Необходимо е да предложим адекватна законодателна рамка за защита срещу подобни производства, целящи да заглушат критични медии с развита разследваща журналистика и неправителствени организации“, заяви министър Славов.

Предвиждат се промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК), така че SLAPP делата да бъдат включени сред бързите производства, както и възможност за прекратяване на ранен етап на явно необоснованите искове срещу медии, НПО и др. Акценти в концепцията са също изсветляване на медийната собственост и прозрачност на държавното финансиране чрез реклама.

Атанас Славов обяви, че правосъдното министерство ще даде негативно становище към измененията в Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ), в които се предвижда да се търси “правен интерес" при искането на обществена информация.

“За съжаление ставаме свидетели на непрозрачен и непредсказуем законодателен процес. Законите, които биват отваряни за една вечер или една седмица, като правило не са добри. Не може да се прескачат цели фази в законодателния процес, особено по отношение на права, които са конституционно гарантирани", заяви той.

Атанас Славов коментира и съдбата на законопроектите за реформа на антикорупционната комисия. Според него основното предизвикателство в момента е начинът на избор на членовете на комисията, тъй като Европейската комисия настоява за деполитизация на органа. В приетия на първо четене проект се предвижда съставът да е седемчленен, избран на квотен принцип от парламентарно представените сили в Народното събрание и президента.

“Или трябва да убедим вносителите за по-балансиран подход в избора на членовете, или да убедим ЕК, че не ни трябва деполитизиран подход. Не съм особено убеден, че можем да разчитаме на втория вариант", каза министър Славов.