Материалите, вложени в строителството на лот 2 и лот 3 на АМ "Тракия“ не отговарят на изискванията за качество. Това показват направените изследвания в "Института по пътища и мостове“ на Агенция "Пътна инфраструктура“ на взетите 16 ядки от двата участъка. Проверени са дебелината и качеството на асфалтовата настилка и пътното легло по искане на МВР.

Новината съобщи в предаването "Събуди се“ по Нова телевизия министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков. Той допълни, че анализите на пробите продължават, но категорично асфалтът не отговаря на качеството и има проблеми. "Освен липсващите сантиметри, се доказаха и некачествени материали. Появиха се и колеги, които започнаха да коментират, че едва ли не, ние не сме измерили правилно дебелината на асфалта. Явно обаче някои е забравил да раздаде на публиката подходящите рулетки. За съжаление, в последните 10-12 години ни прожектираха дългия филм "Строителство на магистрали“. В момента той завърши с това, че розовите очила са по-малко розови. Няма смисъл да крием истината“, коментира арх. Шишков.

Министърът отбеляза, че фирмите строители не са основната страна за качеството на магистралата и диалогът не трябва да е само с тях. "Пробите показват, че сме получили това, което сме си поръчали. Пробата, която е взета от лот 3, строен от гръцка фирма е за по-малко пари, отколкото лот 2, и това показва, че сме си поръчали по-евтино строителство и сме получили по-некачествено. Не искам да хвърляме цялата вина върху строителите. Проблемът е много по-дълбок. Строителите са цял бранш в България. Те строят пътищата и аз съм сигурен, че ако им създадем добри условия да работят и им създадем ясен регламент, те ще се справят много по-добре“, коментира регионалният министър.