"Между 20-25% от лот 4 и частично лот 5 на магистрала "Хемус“ са построени незаконно. Затова трябва да бъде намерен законов механизъм да се реши въпросът с установеното досега незаконно строителство“. За това призова министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков в ефира на телевизия Евронюз. Според него незаконните обекти могат да се обявят за търпими само след проверка дали отговарят на всички строителни норми.

Темата е обект на дискусии и обсъждания още от работата на последните парламенти. Строителният министър уточни, че проблемът се отнася не само за строителството на автомагистрали, но и за извършено незаконно строителство на пътища, язовири и други обекти.

"В рамките на миналото Народно събрание стигнахме до грозен дебат в Комисията по регионална политика, но това не ме отказа от идеята да намерим законов механизъм, в който да можем да узаконим тези незаконни строежи. От тогава насетне по искане на членове на регионалната комисията направихме актове на тези незаконни пътища, за да е видно и ясно какъв е мащабът на незаконното строителство“, посочи арх. Шишков.

По думите му има 95 акта за незаконно строителство във връзка с ремонта на пътищата, както и голямо количество актове за ремонти на язовири. Според министъра най-важното, което неотложно и спешно трябва да бъде узаконено, е строителството на 4 лот на Хемус, защото в противен случай то не може да бъде продължено.

Другият вариант е лотът да бъде премахнат. "Не желаем да го премахнем, още повече, че включително и пътищата са част от нашата национална сигурност. Няма да премахваме пътища. Нали не си представяте каква огромна финансова щета ще нанесем на държавата, ако съборим този участък“, категоричен беше регионалният министър. Той уточни, че по този участък на магистралата в момента може да се мине с високопроходим автомобил. "Не мисля, че българският народ може да си позволи да съборим това строителство. Т.е. ние трябва да го регламентираме и да намерим законов механизъм за това строителство и да го продължим със строителни книжа“, мотивира се той.

Арх. Шишков припомни, че веднага след началото на втория мандат на служебния кабинет е инициирал провеждането на две работни срещи с Камарата на строителите в България (КСБ), Камарата на архитектите, Камарата на инженерите и на всички организации, които се занимават със строителен надзор с цел да се намери единно решение на темата за незаконното строителство. "Предложих на целия бранш дебат върху двата варианта – "търпимост“ и "узаконяване“, КСБ предложиха режим "узаконяване“. Нюансът между двата вида е изключително малък, но ефектът е един и същ. В рамките на дебата стана ясно, че търпимостта като процедура е по-добрият вариант и абсолютно всички браншови организации с изключение на КСБ бяха на това мнение. Аз се съобразих с него и продължих с процедурата за търпимост“, обясни министърът. По искане на КСБ е проведена и втората среща със застрахователите, за да бъде изяснен въпросът могат ли да бъдат застраховани обекти, които са търпими. "Оказа, че могат и така завърши дебатът на тема "търпимост“ и "узаконяване“, допълни той.

Относно ремонтът на свалчището при Владая на пътя София – Перник, министърът увери, че той ще свърши в предвидения 6-месечен срок. То се финансира с европейски средства, които до края на годината трябва да бъдат усвоени. "Това е част от строителството, което в България бавно е тръгвало, имало е липса на планираност. Това строителство наистина беше важно да започне сега и ние отново да започнем да спасяваме европейските пари в последната година за тяхното усвояване“, коментира арх. Шишков. Обектът вече има разрешение за строеж и всички необходими книжа за неговото изграждане. Договорът за ремонт на свлачището е от 2 години, но едва сега започва работата по него. "Работим на други обороти“, посочи строителният министър и припомни, че се работи ударно и по свлачищата на магистрала "Струма“. "В момента там имаме готов тунел "Железница“, но нямаме път към него. За да ползваме тази част от магистрала "Струма“, трябва да укрепим свлачищата“, коментира той. При инспекцията му на място през изминалата седмица строителят даде уверения, че през август може да бъде пусната едната лента за движение.

"Работим всеки ден да направим нещо полезно за държавата. Свършихме доста важни неща и ще е полезно следващият регионален министър да продължи ритъмът, който наложихме. А ние дадохме хоризонт за много неща. Българското общество има нужда от инфраструктурни обекти“. Така арх. Шишков коментира въпросът дали е готов да издаде поста.

Пред телевизия Евронюз строителният министър коментира решението на правителството за отделянето на община Обзор в самостоятелна община. "Решение трябваше да бъде взето или отказано. Министерството на финансите направи икономически и финансов анализ и установи, че ако Обзор бъде отделена като самостоятелна община, това означава допълнителна помощ от държавата и потенциален риск от вдигане на данъците. Другата страна от проблема е, че населението на бъдещата община щеше да е от 2331 човека, а нормативът е 6000 човека за община“, посочи министърът. Според него отклонение от норматива е възможно, но от населението не малка чест би трябвало да участва в бъдеща администрация, общински съвет и пр. Именно икономическият и финансовият анализ са в основата на мотивите за решението на Министерския съвет.