Проблемът със строителството на язовири е по-голям от този с магистралите. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройство Иван Шишков по време на брифинг, посветен на незаконното строителство на язовири, предаде репортер на Агенция "Фокус". 

Шишков припомни, че през юли 2018 г. Е прието решение на Министерския съвет, с което е бил одобрен списък от 418 язовира, като възложител е Държавната консолидационна компания, която възложила цялата реконструкция държавната компания "Монтажи" АД. Министърът сравни възлагането на ремонтите на язовири със строителството на магистрали в същия период.

"В рамките на предишния служебен кабинет септември 2021 г. Възложихме на ДНСК проверки на тези язовири и се установи, че тези язовири нямат строителни книжа, нямат решение за строеж и в същността си са били възложени, тъй като са били в лошо състояние. Естествено състоянието е предполагало да бъде извършен основен ремонт. Това което е констатирано още тогава е, че наистина е имало нужда от основен ремонт, защото е имало сериозна намеса в конструкцията, включително и изливане на нови подпорни стени и нова конструкция", обясни Шишков и показа снимки, от които се вижда, че изградените язовири са празни.

"По това време от ДНСК са издадени забрани за спиране на строителството на язовири. Образувани са административни производства при ремонта на седем язовира и съдебни производства за още осем. За съжаление обаче през февруари 2022 г. със заповед на предишния министър на регионалното развитие е сформирана работна група. Тази работна група стига до едно недотам категорично заключение, но което върви в посоката, че тези язовири са допустими като аварийни т.е. че е имало аварийна ситуация и не е следвало да бъдат издавани разрешения за строеж. Очевиден е опитът да бъде намерено някакво решение, така че изграденото от държавата да не бъде премахнато, което е логично, но считам, че въпросът да бъде решен с незаконни методи е най-лошият пример, който може да даде държавата. Още повече, че през май 2022 г. министър Караджов издава тълкователно писмо до главните архитекти на общините да издават разрешения за строеж в условията на аварийност. Язовирите, които сме проверили в основната си част, са били със завършено строителство. Доказателство за необходимостта от авариен ремонт за съжаление няма. Няма регистрирани съобщения за възникнала авария, документация изобщо няма", посочи той.

Министърът уточни, че през септември тази година отново е поискал проверка на язовирите от ДНСК, която е показала, че от 71 язовира, от които изцяло са завършени 51, частично завършени са 7, а незавършени са 13 броя.

"На 16 септември издадох писмо, с което отмених указанията, които бяха издадени от министър Караджов. Най-важното, което е направено и е в синхрон с Министерство на икономиката във връзка с този проблем, който е по-голям от този с магистралите, съм качил за обществено обсъждане изменения в Закона за устройство на територията с два члена, които са изключително важни и конкретизират този проблем, който беше намерен. Създава се допълнителна точка за хидротехнически съоръжения в това число и язовири. До този момент в хидроинженерната инфраструктура липсваше ясно описание за хидротехнически съоръжения. В преходните и заключителни разпоредби правим предложение за търпими започнати или завършени строежи за инфраструктурни проекти", заяви Шишков.

Нели СТАВРЕВА