Актуализация на избирателните списъци не се налага, каза по време на изслушване в НС служебният министър на регионалното развитие и благоустройство Иван Шишков, предаде репортер на Агенция "Фокус“. Въпросът му бе зададен от народни представители, предвид изнесените последни данни от НСИ за преброяване на населението, според които то е намаляло с около 830 000 души. Според тях това намаление не е било отразено в избирателните списъци за последните парламентарни избори и те не са били коректни. 

Министър Шишков обясни, че избирателните списъци се съставят на база на регистъра в ГРАО и те нямат връзка с преброяването. Обект на преброяването са били българските граждани, които живеят в страната ни, но не и тези, които са навън. Избирателните списъци се изготвят от общинските администрации, независимо от место обитаването им. Те се отпечатват по постоянен адрес, каза министърът. Докато преброяването носи информация по демографски принципи, които нямат отношение към съставянето на избирателните списъци.

"Не виждам механизъм за промяна на тези факти. Само, ако има законодателна промяна от ваша страна, тогава би имало и промяна в избирателните списъци. И аз бях много изненадан и гледах целият анализ на ГРАО, но ви уверявам, че нещата най-вероятно са точно така“, каза министър Шишков.