Приходните администрации осъществяват ефективен превантивен и последващ контрол по отношение на събираемостта, за да бъде изпълнен планът за данъчните приходи. Също така очакваме през месец декември да постъпят 2,6 млрд. лв. от първо плащане по ПВУ. Подали сме искането за първо плащане с изпълнени всички мерки в момента нашето искане се разглежда в ЕК. Това каза финансовият министър Росица Велкова от парламентарната трибуна по време на изслушване за изпълнението на бюджета, предаде репортер на Агенция “Фокус".

"По отношение на разходите очакваме икономия в размер на 1 млрд. лв. В частта капиталови разходи по Плана за възстановяване и устойчивост", каза тя.

Служебният министър заяви, че към момента касовият разход по ПВУ е около 50 млн. лв. и не очакват да възлезе до края на годината на повече от 100 млн. лв. "Тази икономия ще подобри бюджетното салдо за 2022 година, но забавянето в завършването на инвестиционните разходи по ПВУ неминуемо натоварва разходната част на бюджета през 2023 г. За да могат да се подадат заявките за второ и трето плащане, инвестиционният разход трябва да се случи, освен реформите, които са като критерии“, уточни тя.

За компенсациите по програмите за енергийно подпомагане към 30 септември са изплатени 3,7млрд. лв., които за бюджета са неутрални по отношение на бюджетното салдо, добави служебният министър. По думите й е осигурено финансиране по програмите до края на годината.

"За украинските бежанци са изразходвани общо около 540 млн. лв. към същия период, в това число 176,5 млн. лв. по програмата за ползване на хуманитарна помощ за лица, търсещи временна закрила заради военните действия в Украйна. От тях 162 млн. лв. ще бъдат за сметка на преструктуриране на европейски средства", допълни Велкова.

"Утвърдените разходи по чл. 1 ал. 5 от Закона за ДБ за 2022 г. са в размер на3 млрд. лв.,като от тях с постановление на МС са одобрени 2 млрд. 355 млн. лв., а реалният касов разход до момента възлиза на 1 млрд. 414", каза още служебният финансов министър.