Министерството на иновациите и растежа организира Национална среща "Индустриалните зони - растеж за общините и регионите“ на 10 април (понеделник) 2023 г. от 14:00 ч. в София Тех Парк. Министър Александър Пулев покани на форума всички областни управители и кметове на общини в България, съобщиха от МИР.

Събитието е във връзка с предстоящото кандидатстване по една от най-важните процедури от Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) – за развитие на индустриалните зони и паркове (Програма за публична подкрепа за развитието на индустриалните райони, паркове и подобни територии и за привличане на инвестиции (''AttractInvestBG''). Бюджетът е 212 млн. лв., предвидени по четири направления – довеждаща инфраструктура, вътрешна за зоната инфраструктура, сгради за научно-изследователска дейност и изграждане на екоинфраструктура като например зарядни станции за електромобили.

На срещата експерти от различни структури в системата на Министерството ще запознаят местната власт с възможностите да се подкрепят регионите и общините по предстоящите програми и процедури. Ще присъстват вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов, Фондът на фондовете, Българската банка за развитие, Главна дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност“ (ЕФК), Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия, Дирекция "Инструменти за икономически растеж“ и представители на Българската агенция за инвестиции.

"Искам да Ви уверя, че след мобилните приемни, които проведох с екипа ми във всички региони на страната, организираме и тази среща в знак на волята ни да подкрепим местната власт и регионите и заради убеждението ни, че парите по Плана за възстановяване трябва да стигнат до всяко кътче на страната“, пише министър Александър Пулев в писмото до кметовете и областните управители.