"Министерството на иновациите и растежа е с вас. Активирахме всички ключови структури към министерството. Поехме ангажимент да сме конструктивни и ще го изпълним“. Това заяви министърът на иновациите и растежа Александър Пулев на среща със спортния министър Весела Лечева днес във връзка с възможностите за финансиране на спортни проекти.

"Министерството на иновациите и растежа (МИР) ще организира информационен ден относно възможностите за финансиране на българския спорт по линия на ресурса, който управляваме“, каза още министър Пулев. "Нашето ведомство управлява значителен ресурс по линия на структурните фондове и по линия на Плана за възстановяване и устойчивост. Част от него се управлява директно през дирекции в МИР, а друга – чрез оперативно споразумение към различните ни структури, като най-ключовата от тях е Фондът на фондовете“, обясни министър Пулев. По думите му, чрез фонд-мениджърите, поканени на срещата, към Фонда на фондовете има възможности за финансова подкрепа за спортни проекти. Фондът на фондовете стимулира партньорства между общини, федерации, компании, общински дружества по отношение на спортни проекти, стана ясно още на срещата, като бе подчертано, че помощта може да бъде и безвъзмездна, и чрез финансовите инструменти на Фонда на фондовете, но и чрез смесено финансиране.

"Важна е синергията между нашите две министерства, за да са наясно организациите, които развиват спорт и искат да имат подходящата инфраструктура как могат да финансират своите проекти“, каза министър Пулев.

По думите на министъра, МИР е подкрепило различни компании чрез Българската банка за развитие и Фонда на фондовете да развиват всякакъв вид иновативни решения със спортна насоченост, както и проекти за изграждане, реновиране и оборудване на спортни съоръжения и бази в различни общини в страната.

Министър Пулев участва и преди седмица в първата среща на министрите на спорта, здравеопазването, образованието и електронното управление с президентите на българските федерации по волейбол, баскетбол и футбол относно възможностите да се финансират спортни проекти.

На срещата днес в Министерството на спорта присъстваха още зам.-министърът на спорта Петър Георгиев, директори на дирекции, дружества към Спортното министерство като Националната спортна база, Академика 2011, Сердика спортни имоти и др., представители на Фонд на фондовете и два фонд-мениджъра – Фонд ФЛАГ и Регионален фонд за градско развитие, които управляват ресурс, предназначен за проекти в Северна и Южна България, в т.ч. и със спортна насоченост.