По време на визитата на президента Румен Радев и официалната делегация, водена от него, в Обединените арабски емирства подписахме меморандум за стратегическо партньорство в областта на технологиите на бъдещето. Това обяви в студиото на "Тази събота и неделя“ министърът на иновациите и растежа Александър Пулев, съобщиха от пресцентъра на Министерство на иновациите и растежа. Той добави, че на базата на усилията на президента и делегацията в ОАЕ са подписани 5 меморандума за насърчаване на инвестициите в сферата на туризма, земеделието, образованието, културата, както и за обмен на информация между Българската телеграфна агенция и осведомителната агенция (WAM) на ОАЕ. Като допълнение на място е подписан и шести – за стратегическо партньорство между Министерството на иновациите и растежа и водещата технологична организация на ОАЕ.

"Успяхме с общи усилия да покажем новото лице на България – имаме капацитет да бъдем равнопоставен партньор. Показахме самочувствие и подготвеност. Това не е само инвестиция, а стратегическо партниране за напред в областта на развитие“, каза Пулев. Той допълни, че екипът на водещата технологична организация на ОАЕ е съставен от водещи учени и инженери в сферата на високите технологии. Меморандумът за партньорство цели да насърчи сътрудничеството в сферата на съвместна развойна дейност, изкуствен интелект, стратегическо партньорство в дигитална трансформация, облачни услуги и обработка и съхранение на данни.

На въпрос за газовите доставки Пулев посочи, че усилията на правителството са насочени към устойчивост на доставките, за да се избегнат фалити и да се осигури спокойна зима. По думите му кризата има финансова призма. Той подчерта, че служебното правителство е направило всичко възможно, включително бърз контакт с финансови институции, за да се осигури ликвидност в системата и газовите доставки.  "Ситуацията е под контрол“, категоричен беше той.

Във връзка с Националния план за възстановяване и устойчивост министърът обяви, че планът е отворен и работи. "До края на годината по него и другите структурни фондове България ще осигури 735 млн. лв. за микро, малките и средни предприятия“, каза Пулев и допълни, че 600 млн. лв. от тях са по линията на Плана за възстановяване и устойчивост.

"Призовавам бизнеса да кандидатства по първата отворена мярка "Технологична модернизация“ на стойност 260 млн. лв.“, каза Пулев, като подчерта, че срокът е до 21 септември 2022 г.

"Заедно с вицепремиера Атанас Пеканов, рамо до рамо, правим всичко възможно този ресурс да стигне до малките и средни предприятия, за да си стъпят на краката“, добави още министърът. За одита във Фонд на фондовете той обясни, че се очаква резултат във втората половина на месец септември и че през следващата година се очаква Фондът да мобилизира около 2 млрд. лв.

"Целта на одита е поведението на Фонда да бъде ясно и да има гаранции, че в него няма да има политическа намеса и конфликт на интереси, за да може той прозрачно и при ясни правила да финансира бъдещите шампиони на България“, уточни Пулев.

По отношение на Българската банка за развитие министърът беше категоричен, че както е предвидено в Закона за Българската банка за развитие тя ще продължи да финансира малки и средни предприятия, които са гръбнакът на българската икономика. "Виждам потенциал за проектно финансиране на различен вид проекти с добавена стойност. Има ниша на пазара, където липсва ликвидност“, каза Пулев. Той допълни, че Българската банка за развитие може да бъде съинвеститор в големи процедури, водени от Европейската инвестиционна банка и Европейската банка за възстановяване и развитие. Той подчерта, че фокусът трябва да бъде върху доброто управление на риска.