Германия e най-големият външнотърговски партньор на България, като през 2022г. стокообменът е рекорден и достига близо 12 млpд. евро. Немските компании са и сред най-големите инвеститори и работодатели у нас. Само по Закона за насърчаване на инвестициите сертифицираните инвестиционни проекти на немски компании през годините са общо 52. Това стана ясно по време на среща на министъра на иновациите и растежа Александър Пулев и посланика на Федерална република Германия у нас Н. Пр. Ирене Планк, информираха от пресцентъра на ведомството.

Двамата обсъдиха организиране на бизнес и инвестиционен форум в Германия, на който да бъдат представени възможностите за инвестиране в България, както и да бъдат показани и да споделят положителен опит германски компании, които вече са инвестирали успешно у нас.

Като приоритетни сектори за сътрудничество министър Пулев открои аутомотив, IT и производство. Той подчерта, че автомобилостроенето е най-бързо растящият сектор в икономиката ни заедно с технологичния бранш. По думите му аутомотив секторът осигурява 11% от БВП на страната. Пулев подчерта, че в България има много добри примери на немски компании в аутомотив индустрията, които работят от години у нас и разширяват дейността си.

Акцент в разговора беше поставен и върху сътрудничеството в сферата на зеления водород. Пулев посочи, че МИР разработва водородна пътна карта, с фокус зелен водород, за да отвори иновативен сегмент, който е силно перспективен и ще отключи редица инвестиционни възможности. Той обяви, че се чака одобрението на ЕК на документа, след което той ще бъде приет и от Министерски съвет. "Разработва се и проект за Водородна долина у нас, като страната ни се стреми да бъде един от лидерите в глобален мащаб. Пулев изтъкна, че има само 20 страни в света, в които са разработени досега такива долини. "Германия е един от лидерите в глобален мащаб, като изключително полезен ще бъде вашият опит в сферата, както и най-добрите практики“, допълни той.

Министър Пулев и посланик Планк обсъдиха още напредъка по програмите към МИР по Плана за възстановяване и структурните фондове, както и процедурата за Индустриални зони по Плана, която скоро ще бъде отворена за кандидатстване. На срещата присъстваха още изпълнителните директори на Българската агенция за инвестиции Богдан Богданов и на Изпълнителната агенция за малки и средни предприятия Бойко Таков.