Министърът на външните работи Николай Милков участва днес в среща на високо равнище на тема "Отговорно прилагане на изкуствения интелект във военната сфера“. Срещата се състоя в Хага и бе съорганизирана от правителствата на Кралство Нидерландия и Република Корея, съобщиха от Министерство на външните работи.

Дискусията се проведе на високо ниво и мобилизира широка група от заинтересовани страни, имащи амбицията да допринесат с конкретни стъпки за отговорното използване на изкуствен интелект във военната област. Подчертано бе, че без насърчаване и увеличаване на знанията за изкуствения интелект, включително и във военната област, и без споделяне на опит, добри практики и взаимодействие между страните в различни области няма да бъде постигнат необходимият резултат.

Във форума участваха редица министри, представители на академичните среди, бизнеса, граждански организации и журналисти от цял свят.

В изказването си министър Николай Милков подчерта, че появата на нови технологии, включително изкуствен интелект и събиране на данни, променят курса на развитие в гражданската и военната области. Тези обстоятелства налагат да бъдем отговорни и да търсим защитен и етичен начин за тяхното използване в съответствие с международното право и ценностите на НАТО. 

Българският министър акцентира и върху необходимостта от укрепване на сътрудничеството между заинтересованите страни  чрез улесняване споделянето на информация и данни. Според него това ще допринесе за изграждане на по-добра и устойчива среда за цифрова сигурност.

България подкрепи призива на участниците във форума за обща позиция по отношение на изкуствения интелект и неговото отговорно и автономно използване във военната област.

В  рамките на форума в Хага министър Николай Милков проведе среща с министъра на външните работи на Нидерландия Вопке Хукстра. Разговорът е продължение на  редовния диалог, който двете страни водят по широк кръг въпроси с акцент върху присъединяването на България към Шенген. Констатиран е напредък по отношение намирането на общ подход за начините, по които Нидерландия да извърши преглед на постигнатото от България в областта на върховенството на правото. 

Министър Николай Милков се срещна и със заместник-министъра на външните работи на Република Филипини Карлос Сорета. Сред обсъдените теми бяха последиците от руската агресия срещу Украйна, възможностите за активизиране на двустранните отношения и сътрудничеството, вкл. в рамките на международни организации. През настоящата година се навършват 50 години от установяването на дипломатически отношения между България и Филипините.

Разговор бе проведен и с министър-председателя и министър на външните работи на Черна Гора Дритан Абазович.