Редица държави от Европейския съюз за изразили готовност да предоставят муниции на Украйна, но България не е поемала ангажимент за това. Това стана ясно от думите на служебния министър на външните работи Николай Милков, който участва в Брюксел в среща на външните министри от ЕС.

България ще помага на Украйна като участва в тренировъчната мисия на ЕС за украинската армия и като лекува украински военни във Военно-медицинска академия в София. Външните министри обсъдиха и десетия пакет от санкции, който предстои да бъде приет в следващите дни.

Николай Милков съобщи, че не се очаква в него да има санкции, свързани с ядрената енергия. Служебният външен министър съобщи, че ще предложи на президента Румен Радев да бъде назначен нов посланик на България в НАТО, но отказа да съобщи кой ще бъде той, предаде БНТ.

"България по отношение на помощта стои добре, ние сме обявили какво ще предоставим - това е помощ за тренировъчната мисия. Наше участие от страна на Министерството на отбраната в тренировъчната мисия, която ще се извършва на територията на съюзнически държави, а не на територията на Украйна, основно в Германия и Полша. Също така ние работим, както и досега за рехабилитирането на военни от Украйна, които се нуждаят от медицинска помощ - водеща страна сме за медицинската помощ в рамките и на НАТО включително", каза Николай Милков - служебен министър на външните работи.