Няма значение дали един пациент и осигурен, или не, за да му се помогне с хеликоптер, това е позицията на министъра на здравеопазването Асен Меджидиев по отношение на използването на хеликоптери за спасяване на човешки живот.

"Безплатно и ефективно трябва да бъде доставена тази помощ. Използването на хеликоптери в планините ще трябва да се съгласува с БЧК и Планинската спасителна служба", каза той за обществената телевизия.

От думите му стана ясно, че целта е максимално бързо да се доставят два хеликоптера. Не всеки хеликоптер обаче може да обслужва всякакви терени.

Министър Меджидиев коментира и темата за ваксините за Ковид-19, които в момента се оказват излишни за България и с опасност да изтече срокът им на годност.

"Предстои на 13-и март среща с министрите на здравеопазването на ЕС. Ще настоявам договорът с "Пфайзер" да се прекрати. Нямаме нужда от повече ваксини. Ако може ЕК да ги преразпредели там, където те са необходими", каза министър Меджидиев.

България няма нужда от повече ваксини и не може да заделяме повече средства. Парите ще стигнат за детската болница, толкова много пари са предвидени за на практика излишни ваксини, става ясно от думите му. 

"Докато съм аз министър, няма да сложа подпис под сумите за излишните ваксини", каза още Меджидиев.